Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

14. 01. 2023. 16:42 8

Zašto zaposleni ne mogu tačno znati visinu penzije

Mnogi zaposleni se ovih dana pitaju kako mogu da izračunaju kolika će im biti penzija jednog dana. Pominju se komplikovane formule, a ekonomski stručnjak Aleksander Segedi na sve to daje veoma jednostavno objašnjenje – ako ste zaposleni, ne možete da znate!

Penzionerima od 1. januara primanja su povećana za 12 odsto i to povećanje odnosi se na sve bez obzira na visinu penzije.Ekonomista i knjigovođa Aleksander Segedi objasnio je zbog čega nije moguće da svi mi koji radimo izračunamo kolika će nam penzija biti.

- Za penzionere je laka računica, ako ste zaposleni onda nikako ne možete znati kolika će vam biti penzija. Stopa povećanja može da se promeni, kao i neki drugi koeficijenti - kaže Segedi i dodaje:
- Penzioni fond je socijalni faktor, uplaćuje se tu kako bi se finansirali trenutni penzioneri. Svi mi zaposleni zapravo ne uplaćujemo trenutno svoju penziju, već tuđu. Jednog dana kada mi odemo u penziju, finansiraće nas neko drugi. Mi sada evo ne znamo kada ćemo mi otići u penziju, pitanje je koje će tada biti povećanje i kakvi će biti drugi koeficijenti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati