Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1info.rs ]

20. 12. 2022. 19:18 15

Uskoro će nam pavlaka biti luksuz

Da smo već mesecima u središtu inflacije sada već znaju i ptice na granama. Ali, građane Srbije cene na rafovima ne prestaju da iznenađuju. Mnogi od nas sa razlogom postavljuju pitanje zbog čega je vrtoglavi rast cena osnovnih namirnica i dalje na snazi i kada će se situacija na rafovima konačno preokrenuti u korist građana?

Kako piše K1info.rs, prehrambeni artikal zbog čije cene se potrošači svakodnevno zgražavaju u prodavnicama, a konstantno menjanje cena na rafovima tema mnogobrojnih razgovora među domaćicama je i, mnogima omiljena, pavlaka. Ovaj mlečni proizvod na početku godine u većini supermarketa koštao je 49,99 dinara. I to mu je bila regularna cena, dok je danas, čak i na sniženju ona mnogo veća.

Bez popusta pavlaka danas košta skoro duplo - uglavnom oko 92,99 dinara. Da stvar bude gora, pojedine marke koštaju i do 107,99 dinara, dok u malim lokalnim prodavnicama cene su i veće!

Prodavačice kažu da ne mogu da stignu da promene cene, jer se svaki dan menjaju. I zaista, upoređujući cene u marketima od početka godine, one su „otišle u nebo“ kada je ovaj proizvod u pitanju. U zavisnosti od proizvođača, u januaru ove godine čaša pavlake od 180 grama koštala je između 49,99 i 56,99 dinara.

Danas je situacija drastično drugačija. Najjeftinija pavlaka može se pazariti za 91,99, a trenutno, kada govorimo o najvećim supermarketima u zemlji, najskuplja košta 107,99 dinara. Naravno, treba uzeti u obzir da su u malim, lokalnim prodavnicama cene uglavnom veće za par dinara.

Iako su cene svega "skočile", prema mišljenju građana, neki prehrambeni artikli se na ovoj listi posebno izdvajaju.

Jedan od njih je i maslac u pakovanju od 200 grama koga smo nekada mogli da kupimo i za 264,99 dinara sada košta i do, verovali ili ne, 520,99 dinara!

Slična je situacija i kod pavlake za kuvanje, neizostavne u jelima savremenih domaćica. Pola litra ovog mlečnog proizvoda u januaru ove godine moglo je da se pazari i za 164,99 ukoliko "ugrabimo" po sniženoj ceni, dok se regularna kretala oko 190 do 200 dinara. Danas ona košta i do 375,99 dinara.

Građani se žale i na cenu paradajz sosa. Svi se sećamo da je on mogao da se kupi za manje od 50 dinara, međutim, situacija je trenutno dosta drugačija. Njegova cena ide i do 114,99 dinara.

Ono što se u javnosti može čuti jeste da su cene mlečnih proizvoda "skočile" usled nestašice mleka. Ali, da li je to baš tako?

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović na pitanje koji su razlozi za ovoliko poskupljenje kaže:

- Kada su mlečni proizvodi u pitanju, konkurencija na tržištu u Srbiji je nikakva. Na snazi je monopol, a mali proizvođači ne mogu da se "ubace" na tržište - smatra on.

Iako svi govore o nestašici mleka kao glavnom krivcu za trenutno stanje, sagovornik K1 smatra da to nije realno objašnjenje ovolikih poskupljenja.

- Ma kakvi! Nije realno da cene pavlake, maslaca i ostalih mlečnih proizvoda "skoče" više od 100 odsto samo zbog toga - jasan je Papović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati