Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

23. 11. 2022. 06:00 1

Plaćati kiriju ili kupiti stan? Šta je isplativije

Koliko se tržište nekretnina promenilo od dolaska Rusa i Ukrajinaca u našoj zemlji, najbolje znaju domaći podstanari, koji su pretrpeli najveći udarac.

Abnormalna poskupljenja stanarina primorala su mnoge da promene stan, a neki su zbog nezaustavljivog rasta kirije za kratko vreme morali da se sele nekoliko puta. Usled masovnog dolaska Rusa, cene zakupa nekretnina u prestonici porasle su od 30 do 50 odsto, a u Novom Beogradu čak za 100 odsto, što znači da je u Beogradu trenutno gotovo nemoguće pronaći stan čiji mesečni zakup iznosi ispod 500 evra.

Sa druge strane, svi koji imaju stambeni kredit već su osetili povećanje rate, a mnogi, zbog inflacije, sve teže otplaćuju i ostale zajmove.

Euribor nastavlja da raste, a veće rate na kredite očekuju se i nadalje. Koliko dugo sada niko ne može precizno da kaže, ali se svi slažu da sa rastom ulazimo i u Novu godinu. Upravo ovo je sve navelo na pitanje, da li je isplativije iznajmljivati stan po aktuelnim, nenormalnim cenama ili uzeti kredit po aktuelnim bankarskim kamatnim stopama?

Ako treba donositi odluku samo na osnovu aktuelne ponude, onda je i pored svih poskupljenja ove godine isplativije podići stambeni kredit, prvenstveno što, pored uštede od oko stotinak evra, je nekretnina u vašem vlasništvu. Ipak ovo je samo aktuelna ponuda i situacija na oba tržišta, i kredita i nekretnina, je daleko kompleksnija čemu i svedoče signali sa svih strana.

Sa jedne strane, kako struka navodi, ove cene iznajmljivanja stanova u prestonici su neodržive na duži rok, i sve oči su uprte na kraj ove godine kada se očekuje smirivanje i pad kirija, u suprotnom nam se ne piše dobro. Ako do pada dođe, i cene najma se vrate na neke ranije nivoe, što bi mnogi rekli da je gotovo nemoguće, u tom slučaju ako neko cilja da se skući da duži period onda pak ispada jeftinije iznajmljivati stan.Treća opcija tiče se politike centralnih banaka u svetu, ponajviše ECB, čije odluke direktno utiču na kretanje Euribora, i koje njegovu vrednost podižu ne bi li smirile stope inflacije.

 

Od 1. jula kada je počela hajka centralnih banaka na inflaciju, Euribor je skočio za više od 2 odsto, a prema najavama Kristin Lagard, banka će nastaviti istim tempom i naredne godine, sa ciljem da ključnu referentnu kamatu sledeće godine podignu na nivo od 3 odsto. Samim tim, nastaviće da rastu i kamate na kredite u evrima, te sve u ovom slučaju zavisi od stanja na domaćem tržištu nekretnina. Ako visina kirija ne propadne usled odluka stanodavaca i objektivnih ekonomskih uslova na tržištu, onda će rate na krediti biti isplativije ili makar jednake cenama najma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati