Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

17. 10. 2022. 06:00 0

Mlađi od 24 godine najizloženiji riziku od siromaštva

U 2021. godini stopa rizika od siromaštva u Srbiji iznosila je 21,2 odsto i u odnosu na 2020. godinu niža je za 0,5 procentnih poena. Lica starosti od 18 do 24 godine bila su najviše izložena riziku od siromaštva.

Radi se procentu lica čiji je (raspoloživi ekvivalentni) prihod niži od praga rizika od siromaštva, koji je u 2021. iznosio 24.064 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, navodi se u izveštaju Republičkog zavod za statistiku, prenosi Nova ekonomija.

Ova stopa ne pokazuje koliko lica je stvarno siromašno, već koliko njih ima prihod niži od praga rizika od siromaštva.

Ekvivalentni prihod je ukupni raspoloživi prihod domaćinstva ravnomerno raspodeljen među članovima domaćinstva prema skali Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), navodi se u objašnjenju.

Sa druge strane, stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosila je 28,5 odsto, i u odnosu na 2020. godinu niža je za 1,3 procentnih poena.

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti pokazuje procenat lica koja su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno uskraćena, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada.

U stavke materijalne uskraćenosti ubraja se nemogućnost domaćinstva da sebi priušti adekvatno zagrevanje stana, nemogućnost da priušti mašinu za pranje veša, automobil, da svim članovima priušti nedelju dana odmora van kuće bar jednom godišnje, kao i nemogućnost da podmiri neočekivani trošak u iznosu od 19.400 dinara, koji bi bio plaćen iz budžeta domaćinstva.

Među stavke materijalne uskraćenosti spada i nemogućnost domaćinstva da sebi priušti telefon, televizor u boji, meso ili ribu u obroku (ili njihovu vegeterijansku zamenu) svakog drugog dana.

Tu je, među stavkama materijalne uskraćenosti, i kašnjenje sa plaćanjem rente, rate za stambeni ili potrošački kredit ili računa za komunalne usluge, za stan u kojem domaćinstvo živi.

Riziku od siromaštva najviše izloženi mladi od 18 do 24 godine

Posmatrano prema starosti, lica starosti od 18 do 24 godine bila su najviše izložena riziku od siromaštva, 27,7 odsto, kao i lica stara 65 i više godina, 22,7 odsto.

Najnižu stopu rizika od siromaštva imala su lica starosti od 25 do 54 godine - 19,1 odsto.

Prema tipu domaćinstva, domaćinstva sa izdržavanom decom bila su više izložena riziku od siromaštva, 21,4 odsto, u odnosu na domaćinstva bez izdržavane dece, 20,9 odsto.

Najvišu stopu rizika od siromaštva imala su domaćinstva koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više izdržavane dece, 38,8 odsto, a najnižu stopu rizika od siromaštva imala su domaćinstva koja čine tri ili više odraslih osoba, 14,3 odsto.

Stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu u aktivnosti, za lica stara 18 i više godina, pokazuje da je 48,6 odsto nezaposlenih lica bilo izloženo riziku od siromaštva.

Samozaposlena lica imala su veću stopu rizika od siromaštva od lica zaposlenih kod poslodavca, 14,5 odsto u odnosu na 5,4 odsto.

Za penzionere ova stopa iznosila je 19,9 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati