Društvo i ekonomija

M. Z.

27. 09. 2022. 18:11 68

"Želimo li u EU?": Vulin ponovo NAPAO Evropu

Sodijaldemokrate, druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu, u ponedeljak uveče je osudila potpisivanje Plana konsultacija između Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova, te je istakla da se "ne mogu nastaviti pregovori u pristupanju Srbije Evropsko uniji", ako naša zemlja, kako su naveli, ne uvede sankcije Rusiji. Taj javni istup bio je jasan signal za ministra policije Aleksandra Vulina da se oglasi i udari po evroparlamentarcima.

Socijaldemokrate su se u ponedeljak uveče oglasile, prokomentarisale su potpisivanje Plana konsultacija između ministara spoljnih poslova Srbije i Rusije, Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova, ali si u i navele šta se to od Srbije očekuje...

- Evropska unija ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. To ćemo reći u predstojećem izveštaju Parlamenta o proširenju - istakle su Socijaldemokrate na Tviteru u ponedeljak uveče, pritom osudivši potez.

Oni su preneli i izjavu poslanika Evropskog parlamenta i izvestioca za novu strategiju proširenja Evropske unije Tonina Picule koji je rekao:

- Veoma razočaravajuće što ovo dolazi iz zemlje koja teži da se pridruži EU - naveo je Picula, misleći da potez Ministastva spoljnih poslova Srbije.

Selaković se ovim povodom nije oglašavao, ali zato jeste Aleksandar Vulin, koji se i u prethodnom periodu obračunavao sa neistomišljenicima. Ponovo je to uradio na identičan način - putem zvaničnog mejla Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Saopštenje evropskih socijaldemokrata liči na saopštenja evropskih socijaldemokrata pred Prvi svetski rat, kada su podržali Evropu u srljanju u sukob i za rat okrivili Srbiju. Samo su srpski socijaldemokrati bili protiv ratnih kredita ostajući uz svoju ideologiju, ali na svoju štetu i štetu Srbije. Ako nastavi sa politikom pretnji i ucena i posluša socijaldemokrate, Evropska unija će potvrditi da je u svađi i sa sobom i sa svojim okruženjem - poručio je Vulin evroparlamentarcima, pa je nastavio:

- Evropska unija je uspela da izgubi Veliku Britaniju, uvela je sankcije Rusiji, Belorusiji, Iranu, pleni imovinu ruskim građanima i zabranjuje medije koji ne ponavljaju stavove Brisela. Evropska unija bi Kini da uređuje državu i sprečava njene investicije, pa zato sa njom ima najlošije odnose od nastanka Evropske unije, Tursku decenijama drži na vratima Unije i proglašava je diktaturom, a otvoreno preti Italijanima da će njihov slobodan izbor imati finansijske posledice.

Na kraju je Vulin istakao...

- Člana Evropske unije, Mađarsku, Brisel je proglasio diktaturom i novčano je kažnjava, Poljsku kritikuje za sve osim za odnos prema Ukrajini, od Bosne i Hercegovine traži da prekrši Dejtonski sporazum i ukine Republiku Srpsku, a Srbiji preti da će prekinuti pregovore o pristupanju. Zaista moramo da se zapitamo da li želimo da postanemo deo saveza koji će nas uvesti u sukob sa čitavim svetom - zaključio je Vulin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 68

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati