Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 09. 2022. 13:41 15

Nikezić: Nestašica i rast cene struje je posledica raspada EPS-a, a ne Ukrajine, svetske berze...

Jasno je da su nestašica i rast cena struje u Srbiji isključivo posledica raspada EPS-a i da nemaju veze ni sa ratom u Ukrajini, ni sa cenama na svetskim berzama, kako to vlast želi da prikaže - rekao je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

On je podsetio da je prva velika havarija u TENT-u bila 12. decembra, 74 dana pre početka rata u Ukrajini, a da su količina i kvalitet uglja iz Kolubare nedovoljni već više od 5 godina.
- Mi smo naše ogromne prirodne i proizvodne resurse upropastili i zato danas uvozimo struju i živimo u neizvesnosti da li ćemo imati struju i grejanje. Srbija je ove godine mogla da zaradi 800 miliona evra od izvoza, a umesto toga ćemo izgubiti preko milijardu evra.



U nekim zemaljama u okruženju koje su imale sličan energetski bilans kao mi, poput BiH, entiteti će zaraditi milijardu evra od izvoza struje, a cena za građane i privredu se ne menja. Danas je u Republici Srpskoj cena struje za domaćinstva, sa svim naknadama i PDV-om 6,4 evrocenta po kWh, a u Srbiji je 8,2 evrocenta. Nakon septembarskog povećanja domaćinstva u Srbiji će plaćati 40% skuplju struju nego u Republici Srpskoj.
Efekat na građane će dodatno da se oseti nakon najavljenog rasta cene za privredu od 27%, što će dodatno podići inflaciju i cene osnovnih životnih namirnica. Zato je potpuno jasno da nestašice i poskupljenja struje nemaju veze sa Ukrajinom, kovidom, sušom ili nekim drugim opravdanjem.

Svi ovi životni problemi posledica su neodgovornog i nestručnog upravljanja EPS-om, koje nije bilo teško predvideti. Stranka slobode i pravde već godinama upozorava na probleme u EPS-u, sa jednostavnom porukom: ne može vlasnik pečenjare da upravlja najvećom i najkompleksnijom firmom u Srbiji i samo je pitanje vremena kada će sve da se raspadne. To vreme je došlo pre godinu dana jer EPS već 365 dana uvozi struju bukvalno svaki dan, što se nije desilo nikad u istoriji.
Zato danas ponovo pozivamo na odgovornost i hitnu reakciju, jer je neophodno da krivci snose odgovornost. Nemoguće je da za najveću štetu u privredi Srbije, niko ne bude odgovoran, naročito ako znamo da se u EPS-u nije dogodila prirodna, već kadrovska/ljudska nepogoda.

Aleksandar Vučić i SNS, koji su svesno imenovali nestručno rukovodstvo moraju snositi političku odgovornost, ministarka Mihajlović i Vlada Srbije moraju snositi i materijalnu odgovornost zbog činjenice da su znali šta se dešava u EPS-a, a nisu preduzeli ništa da se spreči proizvodni i finansijski kolaps, dok rukovodioci u EPS-u moraju snositi i krivičnu i materijalnu odgovornost.
Neophodno je da se uvede vanredno stanje u celom energetskom sektoru, imenuje profesionalno rukovodstvo i nezavisno utvrdi odgovornost svih u lancu odlučivanja, od vrha države do neposrednih rukovodilaca u samom EPS-u - zaključio je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati