Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

15. 08. 2022. 12:30 19

CENZURA: RTS "isekao" izjavu sudije Majića!

Radio-televizija Srbije je u reportaži sa Cerskog marša isekla na pola izjavu sudije Miodraga Majića, koji je ovogodišnji dobitnik cerske spomenice. I to zato što je podsetio na jednu izjavu čuvenog prijatelja srpskog naroda Arčibalda Rajsa, u kojoj kaže da Srbi biraju najgore da njime upravljaju.

Svakog avgusta u Šapcu se u znak sećanja na slavnu bitku održava Cerski marš.

Ovogodišnji marš posvećen je Arčibaldu Rajsu, švajcarskom forenzičaru, kriminologu i publicisti, koji je za vreme Prvog svetskog rata došao u Srbiju i tu ostao do smrti. Ostao je zapamćen kao veliki prijatelj srpskog naroda, kojem je posvetio knjigu "Čujte Srbi". U njoj je zabeležio ono što je smatrao vrlinama srpskog naroda koje je upoznao tokom Prvog svetskog rata, ali i ružne osobine koje su izmilele u miru.

Iako je upravo to "Čujte Srbi" bio slogan ovogodišnjeg marša, RTS nije dozvolio da njegovi gledaoci čuju do kraja dobitnika ovogodišnje cerske spomenice sudiju Miodraga Majića. Javni servis je njegovu izjavu isekao na pola, taman tamo gde su procenili da bi moglo biti neprijatno.

- Izjava za RTS nije mogla uživo. Verovatno je procenjeno da sam štetan za gledaoce. A samo sam podsetio na reči dr Rajsa kojem je ovogodišnji marš posvećen. On se čudio kako je moguće da veliki, pravdoljubiv i slobodarski narod bira najgore među sobom da njime upravljaju - napisao je Majić na Tviteru.

RTS je ostavio samo ovaj deo Majićeve izjave u izveštaju sa marša.

- Veliku čast i veliku obavezu, poziv da zapravo preispitam i sebe i da pozovem da se preispitamo svi zajedno u kojoj meri smo dostojni ovih ljudi koji su zbog nas stradali.

Na opasku tviteraša da RTS nije pustio celu njegovu izjavu, Majić je istakao da je to očekivano.

- Pored citiranja dr Rajsa, upitao sam šta bi cerski junaci rekli danas kada bi videli društvo koje smo stvorili. I da li bi, da su znali da ćemo krenuti ovim putem, i dalje bili spremni na berezervne žrtve. Bilo je previše - naglasio je Majić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati