Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 08. 2022. 10:03 14

NADA: Mihajlović da odgovara za katastrofu u EPS-u

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS smatra da nadležna ministarka Zorana Mihajlović mora da odgovara za katastrofalno stanje u EPS, preduzeću koje je nekada veoma uspešno poslovalo, jer je svojim delovanjem, smišljeno ili ne, ugrozila elektroenergetsku stabilnost države i oštetila budžet Srbije za više milijardi dinara.

- Novi izveštaj o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja za 6 meseci ove godine, koji je objavio EPS, svedoči o alarmantnoj finansijskoj situaciji u kojoj se ovo javno preduzeće nalazi. Na žalost situacija nije alarmantna samo u finansijskom smislu jer se EPS u tehničkoj oblasti proizvodnje struje nalazi u još težoj situaciji.

Zvanični podaci pokazuju da je proizvodnja električne energije od januara do juna 2022. godine za 16% manja nego u istom periodu prethodne godine. Troškovi nabavke, tačnije uvoza električne energije, iznosili su 71,7 milijardi dinara i sve ovo je dovelo do toga da EPS za 6 meseci 2022. godine napravi neto gubitak nakon oporezivanja od čak 49,3 milijarde dinara. Ukupan finansijski dug EPS za 6 meseci povećan je sa 147 na 177 milijardi. Sa druge strane, stepen realizacije investicija iznosi 74%, od kojih je svega četvrtina iz sopstvenih izvora EPS.

Račun za nestručno, bahato i neodgovorno vođenje ovog javnog preduzeća platiće na kraju svi građani Srbije kroz uvećane račune, ali i kroz restrikcije struje koje će, ukoliko se nastavi sa ovakvim poslovanjem EPS a, biti neminovne" - izjavio je narodni poslanik i potpredsednik Nova DSS, Predrag Marsenić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati