Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 08. 2022. 10:03 14

NADA: Mihajlović da odgovara za katastrofu u EPS-u

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS smatra da nadležna ministarka Zorana Mihajlović mora da odgovara za katastrofalno stanje u EPS, preduzeću koje je nekada veoma uspešno poslovalo, jer je svojim delovanjem, smišljeno ili ne, ugrozila elektroenergetsku stabilnost države i oštetila budžet Srbije za više milijardi dinara.

- Novi izveštaj o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja za 6 meseci ove godine, koji je objavio EPS, svedoči o alarmantnoj finansijskoj situaciji u kojoj se ovo javno preduzeće nalazi. Na žalost situacija nije alarmantna samo u finansijskom smislu jer se EPS u tehničkoj oblasti proizvodnje struje nalazi u još težoj situaciji.

Zvanični podaci pokazuju da je proizvodnja električne energije od januara do juna 2022. godine za 16% manja nego u istom periodu prethodne godine. Troškovi nabavke, tačnije uvoza električne energije, iznosili su 71,7 milijardi dinara i sve ovo je dovelo do toga da EPS za 6 meseci 2022. godine napravi neto gubitak nakon oporezivanja od čak 49,3 milijarde dinara. Ukupan finansijski dug EPS za 6 meseci povećan je sa 147 na 177 milijardi. Sa druge strane, stepen realizacije investicija iznosi 74%, od kojih je svega četvrtina iz sopstvenih izvora EPS.

Račun za nestručno, bahato i neodgovorno vođenje ovog javnog preduzeća platiće na kraju svi građani Srbije kroz uvećane račune, ali i kroz restrikcije struje koje će, ukoliko se nastavi sa ovakvim poslovanjem EPS a, biti neminovne" - izjavio je narodni poslanik i potpredsednik Nova DSS, Predrag Marsenić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Žmurke