Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 06. 2022. 12:05 32

Nacionalistička "himna" na školskoj zabavi

"Školska priredba četvrtih razreda u OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu "uveličana" je pesmom "Ne volim te Alija, zato što si Balija", zbog čega su se ova škola, nastavno osoblje, ali i naš grad - poslednjih dana potpuno zasluženo našli na stubu srama", navodi se u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Novi Sad koje prenosimo u celosti.

"Novi Sad je oduvek bio ponosna prestonica multinacionalne Srbije, gde ljudi nisu vrednovani u odnosu na svoju versku, rasnu, nacionalnu ili zavičajnu pripadnost, pa se nameće pitanje: kako su se tokom "žurke" osećali učenici koji ne pripadaju većinskom narodu?

Budući da su naši najmlađi sugrađani bili izloženi tekstu u kojem se veličaju najstrašniji zločini i ratni sukobi iz naše bliske prošlosti, očekujemo da će prosvetna inspekcija ispitati ovaj nemili slučaj, te da će biti pokrenuti disciplinski postupci protiv odgovornih lica zbog podsticanja verske i nacionalne mržnje, kao i nacionalističke indoktrinacije maloletnih lica.

Čak i da se ne radi o incidentu u školi, najoštrije osuđujemo upotrebu ovog, ali i sličnih propagandnih uradaka, koji su proteklih 30 godina imali za cilj potpirivanje međunacionalne mržnje i pozive na najgnusnije zločine. Ono što nas posebno brine jeste tolerancija aktuelnog režima na sveprisutan nacionalistički narativ u medijima i fašističko divljanje na raznim skupovima, što dodatno podgreva atmosferu netrpeljivosti u društvu, te stvara klimu nesigurnosti za sve one s 'pogrešnim imenom'", zaključuje se u saopštenju novosadskog odbora Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati