Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 06. 2022. 16:37 3

Krivična prijava protiv Železare zbog zadađenja

Smederevski pokret Tvrđava obelodanio je da je podneo krivičnu prijavu protiv kineske kompanije HBIS, koja je kupila Železaru u ovom gradu, kao i još pet direktora zbog krivičnog dela zagađenja životne sredine.

- Nakon nebrojano pokušaja da sprečimo trovanje građana Smedereva, nakon protesta, blokada, molbi, žalbi, razgovora, odlučili smo se na korak koji je krajnja nužda - krivičnu prijavu protiv kompanije HBIS i njihovih direktora, koji su osumnjičeni da su izvršili krivično delo "Zagađenje životne sredine", iz čl. 260 Krivičnog zakonika Republike Srbije - naveo je ovaj pokret na Fejsbuku, pa onda nastavio:

- Pravni tim Pokreta Tvrđava, na čelu sa advokatima Ninom Nicović i Petrom Učajevim, predao je javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu, uz zahtev da tužilac momentalno reaguje, jer je u pitanju zdravlje ljudi.

Kako su naveli, oni nisu protiv železare, međutim jesu protiv kršenja zakona i zagađenja.

- U ovoj borbi stojimo ujedinjeni sa meštanima Radinca, Vranova i Ralje. To su ljudi koji ne žele da ćute i trpe dok ih truju. Mi nismo protiv železare i želimo da ona radi, ali smo protiv kršenja zakona i trovanja građana Smedereva. Naš plan nije da oteramo kinesku kompaniju, već da je nateramo da uloži novac u filtere i tehnologiju, i da prestane da krši zakon - ističe pokret Tvrđava i zaključuje:

- Borba je podignuta na viši nivo, ali ne isključujemo i akcije na ulici. Pratite nas i podržite, posebno meštane, trebaće nam vaša podrška.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati