Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 05. 2022. 20:06 4

"Naknadna pamet": Pozadina sukoba Stefanovića i Đuke

Zašto je aktuelnom ministru odbrane Nebojši Stefanoviću tek sada zasmetalo ono na šta pravnici ukazuju godinama? Nakon što ga je stranački kolega Vladimir Đukanović pozvao kao svedoka u slučaju Hrkalović, bivši ministar policije ukazuje na, kako kaže, nemoralnost advokata, objašnjavajući da je on i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i član Državnog veća tužilaca, ali i član Visokog saveta pravosuđa i kao takav utiče na izbor sudija koji mogu suditi i u slučajevima u kojima je Đukanović advokat, a koji su važani za državu.

Posle predizbornog mira u kući, kod naprednjaka sve jači sukob članova Predsedništva stranke Đukanovića i Stefanovića. Otvoreni rat počinje nakon što je Vladimir Đukanović, novi advokat Dijane Hrkalović, predložio dugogodišnjeg Vučićevog najbližeg saradnika i aktuelnog ministra vojnog da bude, kako kaže, bar saslušan.

- On nije samo advokat, on je i član Visokog saveta pravosuđa, utiče na izbor sudija, on je taj koji u medijima zastupa svoje klijente na sudu. Zastupa klijente nekad zvanično, nekad nezvanično. Zašto to kažem? Postao je pod velom neke misterije, koja nije baš jasna ni javnosti, ni bilo kome drugom, kako se našao kao advokat Dijane Hrkalović - kazao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Đukanović je pokušao da objasni odakle on kao branilac Dijane Hrkalović.

- Odakle ja kao branilac? Koga to interesuje, njega ili... Pozvao me je njen brat, došao je do telefona i pozvao me je.

Vladimir Đukanović zastupao je i brata predsednika države Andreja Vučića u slučaju koji je povezan sa Jovanjicom, međutim, tada Stefanoviću nisu smetale sve funkcije koje ima Vladimir Đukanović.

- Izjava gospodina Nebojše Stefanovića u kojoj ukazuje na sukob interesa advokata Vladimira Đukanovića izuzetno je interesantna. Evidentno je da je reč o naknadnoj pameti koja se kod naših političara javlja tek kada i sami postanu potencijalne žrtve koruptivnog sistema u čijem su stvaranju učestvovali. O šteti koju delovanje gospodina Đukanovića može naneti zarobljenom srpskom pravosuđu govorio sam u više navrata bivajući izložen gnevu vladajuće većine. Apsolutno je neprihvatljivo da branilac u većini postupaka koji se povezuju s vlašću i za koje je ova, po prirodi stvari, životno zainteresovana, istovremeno bude i čovek koji bira i razrešava sudije i tužioce koji u ovima postupaju - ocenjuje sudija Miodrag Majić za N1.

I dok Stefanović tvrdi da nema problem da sarađuje sa državnim organima, Đukanović predlaže suočavanje pred sudom sa Dijanom Hrkalović.

- Po našem zakonu svaki optuženi, pa tako i Hrkalović, imaju prava da lažu, i da se služe lažima i oni su to obilato koristili. Advokat Đukanović je odgovaran za takvu strategiju odbrane, on ne zasniva odbranu na informacijama i dokazima, pošto niko nikakve dokaze nije ponudio, već na lažima i manipulacijama - navodi Stefanović.

- Njegovi saradnici o njemu danas govore ovako. On ih je birao, oni su na optuženičkim klupama, a on pere ruke od njih. E, to je nešto što je nečuveno i nemoralno. Kako je to moguće da su svi oni do guše umešani u nešto, to su ti najbliži saradnici bili, ti si ih birao. Čuo sam da je čitao sa papirića (prilikom gostovanja na televiziji), ja ne moram. Pazite do kog to bezobrazluka ide, kajem se što sam ikada postao taj predsednik Odbora za pravosuđe. To mi je samo muku donelo i prozivanja - tvrdi Đukanović.

Kao predsednik Odbora za pravosuđe Đukanović je automatski bio član i ostalih važnih pravosudnih tela koja utiču na izbor sudija. Novim ustavnim promenama, kako kaže, to je ukinuto, što ga raduje.

- Izjava gospodina Đukanovića da je ovakva mogućnost otklonjena ustavnim promenama samo je delimično tačna. Činjenica je da kao predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe više neće biti po položaju član pravosudnih tela, ali bi to ponovo mogao postati izborom na mesto "istaknutog pravnika". To je samo još jedan dokaz tvrdnje da su nedavne ustavne reforme poslužile samo formalnoj deblokadi procesa evropskih integracija, i da se iza njih ne nalazi bilo kakva stvarna namera za popravku katastrofalnog stanja u srpskom pravosuđu - kazao je Majić.

Da li će Stefanović biti saslušan u slučaju Hrkalović, koji se vodi konkretno za zloupotrebu službenog položaja, i da li će doći do njihovog suočavanja, trebalo bi da odluči sud 18. maja, kada će biti održano sledeće ročište.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati