Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 02. 2022. 17:38 72

Vučiću, šta će Pahomiju orden od države?

Od svih ličnosti, koje su iz ruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića primile orden za Dan državnosti, najkontroverznija je svakako vladika vranjski Pahomije, koji je 2002. godine optužen za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka.

Odlikovanje je dodeljeno povodom 950 godina od osnivanja manastira Sveti Prohor Pčinjski, "za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravosljavlja i tradicije srpskog naroda". Iako je odlikovanje dobio manastir koji je jedan od najstarijih u Srbiji i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, sama dodela odlikovanja Pahomiju, koji se nalazi na poziciji episkopa vranjskog, u krajnju ruku je degutantna.

Tako je Sretenjski orden prvog stepena dat vladiki koga su dečaci optužili da ih je u periodu od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske seksualno zlostavljao, a protiv njega su podnete krivične prijave 31. decembra 2002.

Trojica dečaka su imali manje od 14 godina, dok je četvrti bio stariji. Oni su u svojim ispovestima naveli da ih je vladika mazio, pipkao i terao da se "druže", što su oni odbili. Predmet je na kraju zastareo, a Pahomije je oslobođen.

Nove optužbe su se pojavile 2013. godine, kada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv Pahomija pokrenulo istražni postupak zbog optužbi magacionera u Eparhiji Nemanje S. koji je optužio Pahomija za seksualno zlostavljanje, ali tužilaštvo je na kraju utvrdilo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka. Pahomije je i pored svih optužbi ostao na čelu Eparhije vranjske.

Zanimljiva je činjenica da je u junu prošle godine na predlog Pahomija uručen orden Eparhije vranjske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Velika mi je čast i hvala vam na ovom ordenu. Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mnogo znači ovaj orden - rekao je tada Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 72

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati