Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 01. 2022. 09:26 24

SSP o slučaju "ambasadora" Božovića

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proteran je iz Crne Gore krajem novembra 2020. Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore proglasilo je Božovića personom non grata na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima. Proterivanje ambasadora iz Crne Gore, zbog neprimerenog ponašanja i mešanja u unutrašnja pitanja, diskreciono je pravo svake zemlje prijema i nedvosmisleni signal da ambasador nije poželjan kao najviši srpski diplomata kod susedne zemlje - piše u saopštenju Resornog odbora za spoljnu politiku Stranke slobode i pravde.

- Ambasador u zemlji prijema svoju dužnost može nesmetano obavljati samo ako je prihvaćen od strane vlasti, u ovom slučaju Crne Gore, koja, u slučaju proterivanja diplomate, nije dužna da saopšti razlog otkazivanja gostoprimstva Vladimiru Božoviću (mada je to ona učinila).

Vlada Srbije mora znati da Božović ne može dalje obavljati svoju dužnost. Međutim, ona postupa potpuno suprotno uobičajenim diplomatskim pravilima i Božovića ostavlja da obavlja "dužnost ambasadora" od kuće,  iz Beograda, što je van pravila kojima se regulišu diplomatski odnosi između država i čime se demonstrira potpuno nepoštovanje suverene odluke crnogorske vlade.

Ali vlada u Beogradu ne krši samo ta pravila, ona krši i naša unutrašnja pravila. Diplomatsku platu diplomata može dobijati samo u inostranstvu na svom radnom mestu, a u svojoj zemlji isključivo nediplomatsku, dinarsku platu za posao koji (ne)obavlja. Međutim, Božovića, sedeći u Beogradu, Vlada Srbije nagrađuje za svoj nerad već 14 meseci nezakonitom platom od oko 4.500 evra mesečno!

Kada se sve to sabere, Božović do danas državni budžet košta 56.000 evra! Primera radi, ničim opravdana devizna "nagrada" bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori, iznosi kao 140 prosečnih profesorskih plata, ili 105 lekarskih plata, itd. Vlasti Srbije u to, tretmanom Božovića,  kao "ambasadora Srbije u Crnoj Gori", bez bilo kakve potrebe, nanose štetu i ugrožavaju odnose dve susedne i najbliže države - zaključuje Resorni odbor za spoljnu politiku Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati