Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 01. 2022. 20:30 2

Alternativni Zakon o radu vraća radniku dostojanstvo

U utorak 18.01.2022. godine u Užicu održana je treća po redu panel diskusija povodom predstavljanja radne verzije Zakona o radu kao alternativa postojećem zakonu. Alternativni Zakon o radu je nastao po modelu Centra za dostojanstven rad i „Ulof Palme” centra u Srbiji, a na njegovom pisanju je učestvovalo 11 stručnjaka i sadrži više od 370 članova.

Jedan od panelista, potpredsednik USS Sloga Vladimir Radosavljević istakao je da je ovo zakon koji su pisali najeminentniji stručnjaci iz Srbije, profesori pravnog fakulteta i fakulteta političkih nauka, tim od 10- 11 ljudi.

–  Mi kao sindikat ga promovišemo kroz Srbiju i u okviru naše kampanje koja će trajati negde do aprila u okviru čega ćemo posetiti 12 gradova kao što smo danas u Užicu.

Radosavljević je rekao da ovaj zakon vraća radniku dostojanstvo i nešto što je neophodno da ne propadamo kao radnici.

–  Pokušavamo da se kroz jednu pravu javnu raspravu uključi što veći broj ljudi, naroćito iz sindikalne i radno-pravne oblasti. Nama svakodnevno stižu sugestije i javnost se uključila sa svojim mišljenjima, tumačenjima. Ovaj zakon je tako široko pokrio sve oblasti rada i mi smo zadovoljni već samim tekstom predloga. Nadamo se da ćemo ga posle svake javne rasprave još više popravljati, zaključio je poptpredsednik USS Sloga.

Dr. Mario Reljanović, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo u Beogradu i jedan od autora zakona rekao je da je specifičnost zakona u tome što se on oslanja na onaj stari koncept  rada gde je radnik u centru pažnje.

–  Dakle, vraćamo radnika u Zakon o radu i vraćamo radni odnos kao centralni, odnosno,osnovni način angažovanja radnika. Dakle, to je jedna ideja od koje smo pošli i kojom smo se rukovodili tokom celog pisanja Zakona. Druga ideja je bila da napravimo zakonski tekst koji je u potpunosti usaglašen sa međunarodnim standardima. Dakle, kada čujemo da je potrebno izmeniti Zakon o radu zato što to od nas traži Evropska unija ili neko drugi, svi ti zahtevi se nalaze u ovom Zakonu. Mi smo probali da pokažemo kako ti zahtevi nisu antiradnički, protiv radnika, već da mogu da unaprede položaj radnika u mnogim slučajevima. Tamo gde to nije slučaj, mi smo probali da izvučemo najbolje i najpovoljnije po radnike.

Dakle, probali smo da napravimo jedan zakon koji odgovara savremenom radnom pravu kakvo može da se nađe u Nemačkoj, Francuskoj i drugim različitim evropskim državama gde su radnici sačuvali neka osnovna prava, što kod nas to nije slučaj, jer se sve češće dešava da izmene zakonodavstva idu u suprotnom smeru. Upravo zato smo ovaj naš zakon nazvali “alernativni model”, nešto što može da bude konkurencija onome što atuelna vlast posmatra kao politički imperativ, a to je zakon koji je više u službi poslodavaca i kapitala, a praktično odustaje od koncepta radnika i njegovih prava u onim smislu koji mi poznajemo. Mi radnika vraćamo u centar pažnje - ističe Reljanović.

Domaćin panela i predsednik GO Užice Glišo Vidović rekao je da je došlo vreme da radnici dignu glas i da pokažu šta to ne valja u našem društvu i da jednostavno kroz organizacije koje isključivo služe radnicima pokažu šta je potrebno da se uradi da bi se poboljšao radno socijalni status zaposlenih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati