Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 01. 2022. 14:30 13

Srbija opet bila blokirana, došlo do više incidenata

Širom zemlje održane su blokade puteva koje organizuje Savez ekoloških organizacija Srbije. Blokiran je bio auto-put kod Sava centra , a blokiran je po prvi put i granični prelaz Trbušnica (Šepak) kod Loznice, što je realizacija najavljene radikalizacije protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Prilikom blokade puta kod Preljine umalo je došlo do dva incidenta. Prvi je pokušao da izazove vozač beogradskih tablica koji je hteo da prođe kroz grupu ljudi. Umalo je tom prilikom udario kolima nekoliko demonstranata, nakon čega su ga oni zaustavili.

Minut nakon toga je još jedan automobili pokušao da prođe kroz grupu ljudi. Nakon kratkotrajne svađe, i on se okrenuo i vratio putem koji je došao.

Do incidenta je došlo u Beogradu, kada je vozač krenuo kroz masu ljudi, ali i u Šapcu gde je jedan od učesnika blokada povređen kada ga je udario automobil.

- Treba da nas bude mnogo više, ali je važno da postoji ta vatrica koju održavamo, jer će to pokrenuti značajniji bunt - ocenila je Biljana Stojković, profesorka BU, koja se nalazi na blokadi kod Sava centra.

Građani su u 13 časova blokirali granični prelaz Trbušnica kod Loznice. Bilo je predviđeno da se blokiraju put i raskrsnica, ali su građani izašli neposredno pred granični punkt, doneli ograde i izneli transparente. Blokirana je i raskrsnica pored graničnog prelaza.

U Užicu na putu Kosjerić-Požega blokada je trajala sat vremena, od Čačka do Užica stvorila se velika kolona vozila, ali incidenata nije bilo.

I na ovim blokadama traži se da se sve potpisano sa kompanijom Rio Tintom stavi na sto, odnosno bude objavljeno i da se ukine uredba Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“.

Blokiran je auto-put E-75 u Beogradu kod Sava centra, posle mosta Gazela, na dva sata, a biće blokirani i put u Preljini, put između Požege i Kosjerića kod mesat Pesak i Ložionički most u Užicu i novi most u Šapcu.

Savezu ekoloških organizacija Srbije (SEOS) u blokadama priključile su se i organizacije Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, Akcija, Savski nasip i mnoge druge, čiji će predstavnici biti na blokadama.

SEOS je pozvao sve građane da izađu na blokade.

- Borba se nastavlja sve jače kako smo i obećali. Zahteve vladi smo predali već nekoliko puta. Vlada ćuti, ima problema ali uredno daje dozvole rudarskim firmamam baš iz Australije. Svi da ućute, mi ne možemo, jer rezervnu zemlju nemamo. Narod koji ćuti i trpi je samo rob, a naša zemlja kolonija robovlasnika. Nismo robovi, izađimo i oterajmo belosvetske kolonizatore, onako kako su to činili naši preci pre nas. Ne dozvolite da vam zamagle vid najnovijim dešavanjima, aferama, na nasedajte, nego na blokadu, borimo se da konačno produšemo i progledamo. Smicanje i namicanje neće proći! Bolje grob, nego rob, davno smo naučili. Do pobede svi zajedno na blokade - navodi SEOS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati