Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

02. 01. 2022. 08:13 1

"Podaci o zagađenju u Srbiji u 2021. katastrofalni"

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović upozorio je u Dnevniku TV N1 da su podaci o zagađenju vazduha u Srbiji u 2021. godini katastrofalni.

NEA je po prvi put napravila detaljan izveštaj koji su gradovi protekle godine bili najzagađeniji. Novi Pazar i Valjevo imaju najviše problema sa lošim vazduhom.

- Oni jesu dominantni po zagađenju PM česticama, pre svega PM 10 i PM 2.5, sa danima koji prelaze i po četiri do pet puta iznad limita od 35 tokom godine, znači prekoračenja dnevnih srednjih vrednosti PM 10 čestica, ali tu treba znati da su i drugi gradovi veoma ugroženi, svi oni koji mere PM čestice imaju prekoračenja. Imaju loš kvalitet vazduha - istakao je Jovanović.

Dodao je i da se pod tepih gura problem zagađenog vazduha koji postoji već decenijama, a poslednjih godina se, prema njegovim rečima, intenzivira.

- Rešenje je da se konačno odvoje, da stručnjaci počnu da daju savete, a ne političari, da se odvoji novac koji je za to neophodan, a koji je daleko manji od troškova lečenja obolelih i prerano izgubljenih života - poručio je on.

Uveren je, kako je naveo, da bi se sa dve milijarde evra za pet godina u Srbiji drastično poboljšao kvalitet vazduha i time bi se spasilo hiljade života.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati