Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

15. 10. 2021. 06:00 10

Pećo: U Pandorinim papirima nema Đilasa, ali ima na stotine uticajnih ljudi iz Srbije

U „Pandorinim papirima“ nismo pronašli Dragana Đilasa a pronašli smo stotine i stotine imena osoba iz Srbije i fokusirali smo se na ljude koji su na funkcijama ili su do juče bili na funkcijama i mogu da utiču na razne poslove i dogovore, istakla je Dragana Pećo, novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) gostujući u Danasovoj rubrici „Intervju na mreži“.

Kroz istrage o „Pandornim papirima“ KRIK je dokazao da su ministar finansija Siniša Mali, Nikola Petrović, bivši direktor Elektromreže Srbije i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Novica Tončev, ministar za razvoj siromašnih opština kao i Igor Isailović, advokat povezan sa Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić, otvarali ofšor kompanije iza kojih su skrivali novac i vlasništvo nad nekrentnima, kao što se slučaj sa 24 stana u Bugarskoj Siniše Malog.

Pećo je odgovarajući na pitanja čitalaca objasnila šta su ofšor kompanije, da su one za političare i funckionere posebno atraktivne, ne samo zato što omogućavaju izbegavanje plaćanja poreza u matičnim zemljama, već i zato što obezbeđuju veliku tajnost u poslovanju i sakrivanje sumnjivih i nelegalnih poslova.

- Političari kriju bogatstvo iza tih kompanija.

Ona je, odgovarajući na pitanja čitalaca o tome da li i koliko još ima zvaničnika iz Srbije koji se pominjuju u Pandorinim papirima, rekla da ne može da govori o pričama koje još uvek nisu objavljene ali i poručila čitaocima da ostanu uz portal KRIK.

- Mogu samo da kažem da će biti još istraživanja i da čitaoci ostanu spremni. Narednih dana biće još priča - nagovestila je Pećo.

Osim pitanja da li je Krik istraživao poslovanje Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i ostalih političara u opoziciji, za koje Pećo podseća da se nalaze u bazi imovine političara koju je KRIK ranije objavio, pitanja čitalaca odnosila su se i na tablodidno „kontra-istraživanje“ pod nazivom „Veritas papiri“ koje se pojavilo odmah po objavljivanju istraživanja KRIK-a.

- Mislim da naše istraživanje nije u senci, iako postoje pokušaji da se sa tim paralelnim istraživanjem koje se gura u prorežimskim tabloidima, kroz „Veritas papire“ umanji značaj ovoga i da se više priča o „Veritas papirima“ i nečemu čega nema zaista u „Pandorinim papirima“. To je pokušaj da se spinuju stvari, da se diskredituju novinari koji su radili na tome i da se skrene pažnja sa toga šta rade funkcioneri u Srbiji - navela je Pećo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati