Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN/Vuk Z. Cvijić ]

14. 10. 2021. 15:51 11

Sajam i domaći trgovci oružjem: Miljenik vlasti na poternici Interpola

Predsednik Aleksandar Vučić obećao je da će država uplatiti doprinose zaposlenima u Кrušiku, jer fabrika nema para. Za njenu propast je optužio bivšu vlast, a istraga o tome ko je zaista ojadio državne fabrike oružja tapka u mestu. S druge strane, Tunis je preko Interpola izdao poternicu za najvećim trgovcem oružjem, koji je veoma blizak SNS-u, piše NIN.

U jeku afera "Jovanjica", "Belivuk" i "prisluškivanje", u čiji epicentar, kao po komandi, svi predstavnici vlasti i visoki funkcioneri SNS-a pokušavaju da smeste bivšeg ministra policije i aktuelnog ministra odbrane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u utorak, 12. oktobra, u pratnji upravo Nebojše Stefanovića kao resornog ministra, svečano otvorio deseti Međunarodni sajam naoružanja "Partner 2021".

Ta "izložba" nimalo slučajno upriličena je baš na Beogradskom sajmu, na istom mestu na kojem je Srbija bila domaćin skupa kojim se obeležava 60 godina od prvog Samita nesvrstanih, računajući valjda da će neki od visokih gostiju iz Beograda otići ne samo sa porukama mira i stabilnosti, već i sa nekim novim ugovorom o nabavci srpskog naoružanja i vojne opreme.

I ništa tu ne bi bilo sporno, jer je trgovina oružjem odavno samo biznis, da među visokim zvanicama nisu bili i predstavnici Tunisa, zemlje koja je samo nekoliko dana ranije raspisala Interpolovu poternicu za najvećim ovdašnjim privatnim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji važi za finansijera i čoveka veoma bliskog vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Uz to, pre nekoliko dana i sindikati Кrušika saopštili su da je ta državna fabrika - široj javnosti poznata po tome što je po privilegovanim cenama oružje prodavala privatnim trgovcima - u takvim problemima da zaposlenima već mesecima ne plaća ni doprinose za zdravstveno osiguranje, tako da oni u jeku pandemije ne mogu ni da se leče, jer im zdravstvene knjižice nisu overene. Кonkretno, navode sindikati, od početka prošle godine do danas radni staž je zaposlenima u Кrušiku uplaćen za samo šest meseci, umesto za 21.

Zbog sveta toga poznavaoci prilika na tržištu naoružanja strahuju da će i od novih izvoznih poslova, ako i budu sklopljeni, od državne namenske industrije veću korist imati pojedini privatni trgovci, bliski vlastima, koji su i godinama unazad zarađivali na štetu domaćih fabrika, koje iz godine u godinu beleže sve veće gubitke, tolike da više nisu u stanju da svojim zaposlenim plaćaju doprinose na zarade.

Navodeći da na skupu nesvrstanih prisustvuju delegacije 117 zemalja i da među njima ima i dosta ministara odbrane, Vučić je na otvaranju Sajma "Partner 2021" poručio da će se Srbija potruditi da cene izloženog srpskog naoružanja i vojne opreme budu "razumne i pristojne".

Ostaje da se vidi za koga će te cene biti "pristojne". Do sada su takve bile samo za privilegovane privatne trgovce, koji su skidali kajmak. A da ni njemu nije svejedno što su zaposleni u Кrušiku javno negodovali, dokazuje da je i sam, a da ga o tome niko nije ništa ni pitao, konstatovao da je fabrika u Valjevu u teškoj situaciji, ali je za to optužio "bivši režim i medijske tajkune".

- Želim da poručim ljudima u Кrušiku, a zbog višegodišnjeg uništavanja Кrušika od strane različitih političara i njihovih medijskih zaposlenika zapali smo u veoma tešku situaciju, a podigli smo Кrušik iz mrtvih, jer su nam ga bivši režim i vlasnici tih tajkunskih medija ostavili bukvalno mrtvog. Podigli smo ga iz mrtvih, a onda su ga opet uništili svojom kampanjom... Ljudima u Кrušiku ćemo uplatiti zdravstvene doprinose i moći će na najnormalniji način to da koriste, iako se nalazimo u teškoj situaciji, upravo zbog rušenja ugleda Кrušika, kojem ničim nismo doprineli, a u kojem su učestvovali, kao što rekoh, predstavnici bivšeg režima i njihovi medijski poslenici - rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati