Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 10. 2021. 15:54 94

"Da li treba da nas iznose u sanducima da biste nas zaštitili?"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin došli su u Rašku, gde su razgovarali sa ljudima sa severa Kosova i Metohije, koji su ispričali sa čim se sve suočavaju.

Na početku sastanka, Vučić je rekao da će saslušati svakog ko ima šta da kaže pa će, ako treba, ostati i celu noć. Okupljeni Srbi smatraju, kako su i rekli, da sledećeg puta nema i da ROSU danas nisu pucali nasumice nego direktno u Srbe.

- Neću moći da vam kažem sve što znamo jer ćemo neke stvari morati da ostavimo za manji skup i svakako bez kamera. Na krjau ću odgovoriti na sve što imate da mi kažete i da pokušamo da se dogovorimo šta nam je u narednom periodu činiti - rekao je Vučić.

Predsednik je upitao predstavnike Srba na KiM da li su tražili prisustvo medija na šta je dobio potvrdan odgovor.

- Ne razumem zašto će nam kamere na ovakvom sastanku, ali poštovaću vaš izbor. Saslušaću vas sat ili dva, možda i duže, ali ću odgovoriti na sva vaša pitanja - rekao je Vučić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je zaprepašćen dešavanjima u Mitrovici i da je morao da popije lekove za smirenje.

- Razumeo bih da su nas prebijali kundacima i pendrecima, ali da neko puca na ovaj narod ne mogu da razumem. Ako se ovako nešto desi ponovo mi ćemo imati opšti otpor - rekao je Rakić.

Građani sa severa Kosova i Metohije su ogorčeni novim dešavanjima u srpskim sredinama, pa su listom svi pitali Vučića "da li će stati uz njih" ili da "treba sami da se brane od Albanaca na KiM".

- Da li našu decu i nas treba da iznose u sanducima da biste vi stali iza nas da nas zaštitite? - pitala je jedna građanka Vučića.

Sestra od strica Srećka Sofronijevića, Srbina ranjenog u današnjoj akciji ROSU, rekla je:

- Kamenovana sam, isterivana sam. Meni je sin morao da ode sa Kosova. Željna sam ga - rekla je ona u kratkom, emotivnom obraćanju.

Ređaju se govornici, uglavnom sa istim pitanjem: da li ćete stati iza nas da nas branite?

- Ovi ljudi ovde, mi im neizmerno verujemo. Mi imamo samo jednu državu, to je Srbija. Ali više ne možemo i nećemo da trpimo. Ćutali smo zarad mira, i pre desetak dana na barikadama. Želim samo da kažete ovim momcima ovde da je Srbija iza nas. Kažite im kako je i šta je - rekao je jedan građanin Kosovske Mitrovice, obraćajući se predsedniku.

Vučić: Ja sam molio da se ne napada ROSU

Posle govora okupljenih građana, mikrofon je uzeo Vučić, koji im je odgovarao.

- Neću o prošlosti. Neću da idem kroz loša rešenja 1999, ćutanje tokom pogroma 2004. godine, ni 2008. kada je Priština proglasila nezavisnost. Neću da vas podsećam da smo sami tražili da preselimo sve iz UN u EU, ni 2011. godine šta ste uradili a bili ste progonjeni od sopstvene države. Završio sam sa time. Reći ću samo nekoliko stvari. Nisam tražio od vas da budete uz mene. Ne postoji ovde nijedna lepa stvar. Želim da vas podsetim na 2013. godinu, zahvaljujući vama, a uprkos stavu svih ministara, koji su hteli da Srbija uđe u UN - rekao je Vučić i nastavio:

- A koje je rešenje dobro? Racionalno, održivo, a da ne ugrozimo Srbiju? Trebalo je podići Srbiju. Deo ovih momaka znam i sa stadiona. Ja sam taj koji je kriv i koji je rekao da ne napadate ROSU. Sve njih sam molio. Zato danas živ nisam bio dok nisam video da će Sofronijević biti dobro. Rekao sam Lajčaku "Zauzdajte ih, ili ćemo mi". On je rekao radimo na tome i onda su se povukli. Imali su podršku makar jedne države. I to nije zemlja EU.

Postoje tri razloga zašto ovo rade, rekao je on.

- Prvo, zato što ih požuruju. Ima želje da se sve uruši i destabilizuje. Njima je cilj slabljenje Srbije. Jeste li čuli da neko ide da hapsi plazma keks? EU po prvi put rekla da nisu krive "obe strane". Pod dva, šta je nama činiti? Plašim se da imamo nekoga ko je potpuno iracionalan u Prištini. Imamo i neke zlonamerne u međunarodnoj zajednici, koji žele sukobe ovde. Voleo bih da sačuvamo mir, i mislim da je to od presudnog značaja. Ali ću vam takođe reći - nemamo mi izbora. Srbija neće dozvoliti Oluje, Bljesak. Ja ne mogu da vas pozivam da ulazite u sukobe s bilo kim. Razumeo sam vašu odluku. Nisam glup da ne vidim da je to vaš dogovor. Šta god da se desi i kako god – Srbija će biti uz vas - rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 94

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati