Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 10. 2021. 18:03 55

Šta će Vučeliću orden SPC?

Otkako je Aleksandar Vučić zaseo na čelo države i pita se za sve i svašta, Srpska pravoslavna crkva je, najblaže rečeno, privatizovana. Ne čuju se iz SPC kritički tonovi na račun vlasti (a moralo bi da ih bude), ali to nije sve, već ordeni Svetog Save samo zveckaju oko vrata naprednjačkog lidera i njegovih poslušnika.

Nogu je povukao Aleksandar Vučić, kome je tadašnji patrijarh Irinej uručio Oden Svetog Save, što je izazvalo pobunu među vladikama, jer dobar deo njih nije bio za to da predsednik SNS i u slobodno vreme prvi čovek države bude odlikovan.

Ali, komedija u i oko SPC nastala je tek kasnije... Jer, posle Vučića je odlikovan Siniša Mali, a pre predsednika Srbije i Bratislav Gašić. No, nije tu bio kraj ordenjima, jer je danas odlikovan i Milorad Vučelić, predsednik Partizana, ali i jedna od udarnih medijskih pesnica Aleksandra Vučića, što je izazvalo burne reakcije na Tviteru.

Inače, Vučelić je bio jedna od glavnih uzdanica Slobodana Miloševića devedesetih godina prošlog veka kada je trebalo raditi na huškanju, a veliku ulogu ima i kada je u pitanju režim SNS. Sada je, kao glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti, zadužen da sipa hvalospeve na račun Vučića, ali i da se obračunava sa opozicijom. Iz ugla Srpske napredne stranke, on svoj posao odrađuje.

Međutim, koliko god bio u službi naprednjačkog lidera, ljudima je prosto neshvatljivo da je Srpska pravoslavna crkva upravo Vučeliću dodelila orden Svetog Save, posle čega su se komentari ređali.

- SPC odlikovala Vučelića. Pa, zašto, bre? - napisala je Olja, koja nije mogla da dođe sebi posle čina Crkve.

- Bruka i sramota, bre! Ovo nema nigde - istakao je tviteraš koji je potpisan kao "Srećni ljudi".

- Ajde, Vučić je predsednik, podmićuje vas, unapređuje vas. Ali zašto Vučelić? - pita se Rebelić.

- Čak je i Vučela zbunjen razvojem događaja - bio je komentar poznatog novinara i voditelja Ivana Ivanovića.

Inače, u obrazloženju odluke da se Vučeliću dodeli orden, na sajtu Srpske pravoslavne crkve se, između ostalog, navodi da je glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti "dobio orden Svetog Save drugog reda za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 55

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati