Društvo i ekonomija

R. Ć.

27. 09. 2021. 13:50 46

Protest poštara zbog pritiska šefova da se vakcinišu (FOTO)

U pošti 27 u Pohorskoj ulici na Novom Beogradu preko 30 zaposlenih obustavilo je rad, zbog kako kažu pritiska na pojedine poštare koji su zaposleni na određeno vreme da se vakcinišu. Njima je indirektno rečeno da bi trebalo da se vakcinišu kako bi dobili ugovor na neodređeno vremene.

- Imamo petoricu kolega koji su u tom trenutku, pričamo o prošloj nedelji, bili angažovani na određeno vreme. Sukcesivno su odlazili kod direktorke radne jedinice na razgovor. U sredu je bio kolega Dušan Jovanović gde mu je predočeno da bi trebalo da se imunizuje, odnosno da primi vakcinu protiv koronavirusa kako bi dobio ugovor na neodređeno. Pitala ga je direktorka da li je vakcinisan, on je rekao da nije i da ne želi da se vakciniše, to je njegovo ustavno pravo i pravo na slobodu izbora. Čovek je izjavio da ne želi, da ne vidi kakve to veze ima sa ugovorom i onda mu je direktorka, ne baš direktno, dala do znanja da apeluje na njega da bude društveno odgovoran, da se vakciniše i onda da može da očekuje ugovor na neodređeno vreme - ističe predstavnik poštara Stefan Mitrović.

Mitrović tvrdi da se ista situacija ponovila sutradan (u četvrtak) kada je otišao drugi kolega, koji je takođe pod ugovorom na određeno vreme, na razgovor.

- Treba istaći da su svi oni preko dve godine angažovani na neodređeno vreme, iako zakon propisuje da je posle 24 meseca poslodavac dužan da ukoliko je zadovoljan zaposlenim da mu ponudi ugovor na neodređeno vreme. To kod nas nije slučaj i to je nešto protiv čega se mi borimo godinama, i sa ovim aktuelnim poslodavstvom i sa bivšim - napominje Mitrović.

On naglašava da je vrlo škakljiv medicinski aspekt zahteva direktorke kome, kako kaže, nema mesta u logističkom sistemu kakav je javno preduzeće "Pošta Srbije".

- Kulminacija je nastala u petak kada je kolega koji je takođe poštar, malo manji vremenski period od pomenute dvojice, otišao do radne jedinice i odmah dobio ugovor na neodređeno vreme, a jedini je od petorice kolega o kojima pričamo vakcinisan. Plus što se od marta meseca od kada je došlo novo rukovodstvo vrši jedan pritisak na zaposlene da se vakcnišu kroz konstantne ankete, zatim usmeno od strane rukovodioca, preteruje se baš sa tim u ovoj situaciji. To je stvar svakog pojedinca i sloboda izbora - nastavlja Mitrović.

On ističe da kada se kolega u petak pojavio sa ugovorom na neodređeno vreme, oni su mu čestitali, ali kako kaže nisu želeli da pređu preko takvog vida diskriminacije zaposlenih.

- Takav čin jeste diskriminacija da čovek od petorice zaposlenih koji je najmanji vremenski period proveo u Pošti dobije radni ugovor na neodređeno vreme, odnosno stalni radni odnos, dok ostale kolege to nisu. I eto jedini je vakcinisan. Mogu da pričaju šta hoće, da se ograđuju, ali činjenice govore suprotno tome.

Mitrović ističe da su odmah nakon toga radnici Pošte spontalno obustavili rad, a da im je zatim obećano iz radne jedinice da će u ponedeljak (danas) biti primljeni na sastanak, ali se to nije dogodilo, već su dva sata ranije pozvali na sastanak njih par kolega, što smatra neobiljnim činom.

Kako napominje, on i njegove kolege su i dalje u obustavi rada, a da ovi poslednji događaji predstavljaju samo kulminaciju nezadovoljstva radnika koji imaju plate bliže minimalcu nego republičkom proseku, kao što je to ranije bio slučaj.

Takođe, dvojici od četvorice radnika nakon prvobitne obustave rada je ponuđen ugovor na neodređeno vreme, što, takođe, on smatra da je nedovoljno jer ostaju još dvojica radnika koji rade preko dve godine u pošti, a nisu dobili pomenute ugovore za stalno.

U vezi sa tvrdnjama radnika iz pomenute jedinice obratili smo se preduzeću "Pošta Srbije" i čekamo odgovor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 46

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati