Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 09. 2021. 06:00 32

Ostaju samo PODOBNI?! Minpuki smislio kako da uredi POLICIJU po svom ukusu

Fotografisanje sa kriminalcem i huliganom bilo je bez ikakvih posledica po ministra unutrašnjih poslova i pukovnika policije Aleksandra Vulina, ali će zato pojedinim policajcima, ukoliko bude usvojen novi nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima, kao Damaklom mač nad ostankom u službi, "visiti" svađa sa komšijom ili saobraćajni incident koji se završio tučom.

Najnovi predlog Zakona o unutrašnjim poslovima, o kome će se javno raspravljati u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, ukoliko bude usvojen, biće to najrigorozniji po pitanju kažnjavanja ili prestanka radnog odnosa policajcima. Trenutno važeći zakon predviđa ukupno šest tačaka, kojima propisuju lake povrede službene dužnosti i 28 tačaka teške povrede službene dužnosti, dok novi zakon propisuje sedam tačaka za laku povredu i čak 41 tačku za tešku povredu službene dužnosti.

Prema nacrtu novog zakona, policajac gubi posao kada se utvrdi da je pravosnažnom presudom kažnjen kaznom zatvora za prekršaj sa elementima nasilja. Recimo, vozi dete u školu i dođe do nesporazuma u saobraćaju ii drugi vozač nasrne na njega fizički. Ukoliko taj isti policajac bude pokušao da se zaštiti, prestaće mu radni odnos.

Čime će minpuki počastiti policajce ukoliko ovaj predlog zakona bude usvojen? Jedan od uslova za prestanak radnog odnosa je i negativna bezbednosna provera, čiji je jedan od kriterijuma, odnosno bezbednosna smetnja shodno članu 109, predloga Zakona "ponašanje, navike ili sklonosti koje ga čine nedostojnim za rad u MUP". A bezbednosna provera zavisi i od komšiluka, pa neka se policijski službenici čuvaju komšija, koji ih ne vole, jer eto negativne bezbednosne provere i odoše na ulicu.

Koristeći u članu 347. Predloga zakona o unutrašnjim poslovima, nezakonitu formulaciju "pored slučajeva prestanka radnog odnosa utvrđenog drugim propisima" vrli ministar pukovnik policije pokušava da sakrije činjenicu da će negativna bezbednosna provera biti predviđena kao osnov za prestanak radnog odnosa drugim zakonom.

I sve te dodatne lake i teške povrede dužnosti bi možda u uređenoj državi zaista vodile ka tome da su u ministrstvu sile kao što je POLICIJA odvoji žito od kukolja, ali je pitanje šta će doneti u Srbiji, koja je sve osim pravno uređena zemlja.

U normalnoj državi u kojoj je ministar policije civil i brine o položaju zaposlenih u policiji, a ne u državi koja ima minpukija. Ministra sa činom pukovnika, statusom OSL-a koji se fotografiše sa kriminalcem, i to ne bilo kojim, već onim koji u dosijeu ima upravo napad na policiju, tešku krađu, izazivanje opšte opasnosti i tuču. A koji sada čeka pravosnažnost presude za nelegalno posedovanje ni manje, ni više nego "škorpiona".

Da li će prema tom novom zakonu, ukoliko bude usvojen, upravo minpuki biti prvi sankcionisan, izgubiti status OSL i leteti iz službe, za primer svim ostalim policajcima? Ili možda ne?!

A njega to i ne zanima jer i u slučaju da ostane bez zvanja OSL, ostaje mu onaj status političara iz vlasti, pa sutra može da dođe na čelo, recimo, Ministarstva zdravlja, uđe u operacionu salu i počne hiruršku intervenciju na pacijentu koji je na izdisaju.

Da li će zakon biti primenjen i na načelnike koji su pijani pravili izgrede u lokalima, pa posle skakali po službenom automobilu, ne svom već kolega koji su po pozivu došli na intervenciju, pa ih je od daljeg procesuiranja spasao tadašnji šef? Ili ni on neće biti izbačen iz službe?

Jer šta su ti incidenti u odnosu na svađu sa komšijom ili onom u saobraćaju? Ili ne daj bože susreta, sa novinarom, pa još iz nezavisnog medija! Sve to je mnogo opasnije po službu od fotografisanja sa kriminalcem ili napada na kolege.

Sasvim je jasno šta minpuki, i po čijem nalogu, sprema taj novi Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima, ali je nejasno zašto policajci ćute i trpe ovu nepravdu, koju u najgorim periodima istorije ove države nisu proživljavali.

Ipak, ostaje tračak nade da će se sada mnogima otvoriti oči.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati