Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

10. 09. 2021. 16:23 19

Firmi brata Darije Kisić tender od 5,4 miliona evra!

Ministarstvo zdravlja je za svega dva i po meseca dodelilo čak četiri posla firmi “Nites”, koja je povezana sa Bojanom Kisićem, rođenim bratom ministarke Darije Kisić Tepavčević. Sve te poslove, vredne oko 5,4 miliona evra, “Nites” je dobio u konzorcijumu sa kompanijom “Telekom Srbija” i firmom “Medit”. Na tenderima koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja bili su jedini ponuđači.

Bojan Kisić, brat ministarke za rad i socijalnu politiku Darije Kisić Tepavčević i suprug bivše ministarke pravde Nele Kuburović, je izvršni direktor češke Nites grupe, u sastavu koje posluje i beogradski ogranak te firme. “Nites” je od 26. maja do kraja jula dobio čak četiri posla, a njihova ukupna vrednost iznosi 635.100.000 dinara sa PDV-om ili oko 5,4 miliona evra.

Na ovim tenderima ta firma se pojavila kao deo grupe ponuđača, u kojoj su još “Telekom” i preduzeće “Medit”. Osim njih, na javne pozive Ministarstva zdravlja se niko drugi nije javljao. To nije neobično u Srbiji, ali je suprotno zakonu, budući da je naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo, dužno da obezbedi konkurenciju.

Ove tri firme poslednji put sklopile su ugovor sa Ministarstvom 30. jula i to za platformu “E-bolovanje”. U ovom angažmanu “Telekom”, iako lider konzorcijuma, izvršava svega tri procenta posla, dok su “Nites” i “Medit” preuzeli na sebe po 48,5 odsto obaveza. Shodno tome, može se pretpostaviti, je podeljena i zarada, piše portal Nova.rs.

Od “E-bolovanja” taj konzorcijum će prihodovati ukupno 164,2 miliona dinara ili oko 1,4 miliona evra.

U jednom danu dva posla “Nitesa”

“Nites” je zajedno sa “Telekomom” i “Meditom” dobio još jedan posao na tenderu 26. maja, takođe od Ministarstva zdravlja. I tada se taj taj konzorcijum pojavio kao jedini ponuđač.

One će za posao održavanja IZIS-a – podsistema za elektronski recept zaraditi 94,2 miliona dinara ili oko 800.000 evra. “Telekom” je na sebe i u tom projektu preuzeo svega šest odsto obaveza.

Ista grupa ponuđača u istom danu angažovana je i na projektu “proširenja nacionalne medicinske platforme za preventivu i dijagnostiku”, a taj posao će naplatiti u iznosu od 133,5 miliona dinara ili oko 1,1 miliona evra.

Još oko 1,16 milion evra leći će im na ručun od posla održavanja nacionalne medicinske platforme za preventivnu dijagnostiku. I u ovim projektima jedini su se javili na tender, a udeo Telekoma je takođe zanemarljiv. Ugovor je sklopljen 18. maja.

Za sve ove poslove Ministarstvo zdravlja će platiti oko 5,4 miliona evra, a pomenutom konzorcijumu će na račun leći više od 4,4 miliona evra (umanjeno za PDV).

Najmanje 30 ugovora firmi iz Nites grupe sa državom

Ovo nisu jedini poslovi firme “Nites” sa državom i njenim kompanijama. Više miliona evra zarađivali su od ugovora sklapanih sa EPS-om. Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 2013. godine firme Nites grupe, čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vrednih oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Samo u aprilu 2020, “Nites” je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra.

Kisić: Moj brat je (samo) jedan od zaposlenih

Ministarka Darija Kisić Tepavčević je u aprilu negirala da je njen brat direktor Nites grupe i odgovorno lice u toj kompaniji.

- Moj brat nije ni vlasnik, niti suvlasnik, ni direktor, niti odgovorno lice ni u jednoj od firmi koje se spominju, on je jedan od zaposlenih, jedan od inženjera koji radi u firmi - istakla je Kisić Tepavčević u aprilu ove godine.

Međutim, na zvaničnom sajtu “Nitesa” i dalje se navodi da je Bojan Kisić glavni izvršni direktor u toj kompaniji.

Kuburović: Nisam povezana sa firmom supruga

Nela Kuburović, u vreme kada je još bila ministarka, u izjavi za Birn je negirala da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

- Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa - rekla je Kuburović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati