Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

05. 08. 2021. 08:11 3

Plaćeno odsustvo: Tužilačko punoletstvo Zagorke Dolovac

Кada su tokom izbora za državnog tužioca svi protivkandidati na volšeban način nestali, Vladimir Đukanović je objavio da niko nema hrabrosti da joj „stane na crtu“. Zar stvarno živimo u zemlji u kojoj je potrebna hrabrost da se neko kandiduje kada SNS ima svog favorita.

Iako republičkoj javnoj tužiteljki mandat ističe tek u decembru ove godine, po svemu sudeći je za naprednjake bilo pitanje života i smrti da joj odmah, u hitnoj proceduri, mimo zakona i morala, obezbede još šest godina na tom radnom mestu. Nema sumnje da im je i te kako bila potrebna u trenutku kada ministar policije deli gde stigne monstruozne fotografije iz aktuelne tužilačke istrage, predsednik snaf filmove, a tabloidi transkripte poverljivih razgovora sa advokatom, jer bi bilo baš teško naći, čak i među najpokornijima, tužioca koji na to ne bi rekao - dosta, a da se ne zove Zagorka Dolovac.

Samo njoj režim može da rukovodi predmetima, razvlači dokazni materijal i na rijaliti televizijama vodi rijaliti istragu koju mimo osnovnih pravnih načela, u hodu i na dnevnom nivou, prilagođava onome što je neko iz Belivukove ekipe izbrbljao u tom danu. I samo ona može da ima dovoljno razumevanja za problem u kom se našla vlast (koga god da uhapse, okrivljeni kažu – šta ti je, pa sve sam radio za tebe i državu, baš kako smo se dogovorili) da im pomogne, pa makar daljim urušavanjem pravnog sistema, da se vade iz te situacije.

Nema sumnje, režim to ume i te kako da ceni i to toliko da je spreman da vanredno uposli ceo parlament da bi učestvovao u tragikomičnom skeču pod nazivom „kako fingirati izbore za tužioca, a obezbediti Zagorki Dolovac da dočeka punoletstvo na toj funkciji“. Naravno, ne obazirući se na peticiju koju je potpisalo skoro 30.000 građana u pokušaju da spreči da se „mimo javnosti, preko leta na brzinu vanredno prošvercuje izbor sa netačnim obrazloženjem kako se izbor mora sprovesti blagovremeno inače će nastupiti štetne posledice“ (Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i tim „Кreni – Promeni”). I, takođe, ne obazirući se i na nešto još krupnije – činjenicu da je u revidiranom Akcionom planu za poglavlje 23 najavljena promena Ustava do kraja godine, što bi u normalnim državama podrazumevalo i novi izbor za sve nosioce pravosudnih funkcija, računajući i republičkog javnog tužioca.

Međutim, nijedan potpisnik peticije nije upečatljivije i tačnije objasnio o čemu se to zapravo radi od SNS poslanika i predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimira Đukanovića, koji je Zagorku Dolovac direktno poslao na skupštinski „dnevni red“ kao jedinog kandidata, uz reči: „Veliki junaci i heroji, naši tužioci, niko nije imao hrabrosti da se javi i da bude protivkandidat. I naravno da imate jednog kandidata koji ispunjava sve uslove i naravno da ćete ga onda ovako i birati, ali moram priznati da mi se smučila ta priča u javnosti. Svi su mnogo pametni, generali posle bitke, ali kada treba da se kandiduju i izađu na crtu, njih nema nigde.“

Zar stvarno živimo u zemlji u kojoj je potrebna hrabrost da se neko drugi kandiduje ukoliko se zna da SNS ima svog favorita? I šta tim ljudima može da se dogodi? Odmazda od strane režima ili odmazda od strane republičke javne tužiteljke, s obzirom na to da joj postojeći zakoni omogućavaju da u tužilaštvu uspostavi sistem monokratije ili jednostarešinstva. I da se ne lažemo - uspostavila ga je. Кoristeći još jednu funkciju koju ima - predsednice Državnog veća tužilaca (DVT) dozvolila je da se Predrag Milovanović, tužilac u slučaju paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, „oslobodi vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca“.

Кonkretno, da mu se uz opravdanje da mu čine uslugu jer ubuduće može da se posveti samo svojoj funkciji u DVT onemogući ono što je izrazio kao sopstvenu želju - da nastavi da postupa u predmetu protiv Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka i člana Gradskog odbora SNS-a, do pravosnažnosti. I još konkretnije, Zagorka Dolovac u pomenutom primeru nije imala sluha za želje svog kolege, ali je izgleda bila uviđajna prema optuženom, jer je Simonović na jednom ročištu „obećao“ Milovanoviću da će se pozabaviti njegovim radom i da on možda više i neće biti tužilac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati