Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas/Luftika.rs ]

30. 07. 2021. 10:13 4

Geox dobio duplo više para nego što je platio poreza!

Već godinama stručna javnost traži od državnih organa analize efekata privlačenja stranih direktnih investicija i ostaje uskraćena za kvalitetan i potpun odgovor. Ovih dana javnost saznaje da je italijanski proizvođač obuće Geox odlučio da napusti Srbiju, nakon isticanja državnih subvencija, i verovatno preseli proizvodnju u neku susednu zemlju gde će opet dobiti pomoć države i još jeftiniju radnu snagu.

Otvara se pitanje da li nas čeka talas takvih poteza u narednim godinama i kakvi su onda efekti subvencija. Da li se isplati privlačiti investitore koji su tu samo dok traje državna pomoć? Da li tih nekoliko godina zapošljavanja ljudi vredi desetine miliona evra subvencija i da li možda sprečava razvoj domaćih malih preduzeća u toj industriji?

Geox je prema ugovoru sa Vladom Srbije potpisanim 8. oktobra 2012. godine dobio od države 11,25 miliona evra (1,4 milijarde dinara), odnosno subvenciju od 9.000 evra po zaposlenom za investiciju od 15,8 miliona evra u pokretanje proizvodnje u Vranju u roku od tri godine uz obavezu zapošljavanja najmanje 1.250 ljudi.

U januaru 2016. godine započela je proizvodnja u Geox-u, odnosno firmi Tehnik development kako se zove Geox-ova firma registrovana u Srbiji. Na kraju 2016. godine bilo je zaposleno 1.278 radnika, na kraju 2017. ukupno 1.340, zatim naredne godine 1.269, pa 2019. 1.283 i na kraju prošle godine 1.300 ljudi.

U tih 1,4 milijarde dinara nalazi se i besplatno zemljište dobijeno od lokalne samouprave na kom je napravljena fabrika koje je vrednovano na 62,2 miliona dinara.

Od 2016. do kraja 2020. godine ova kompanija je na osnovu finansijskih izveštaja iz APR-a na bruto plate zaposlenih potrošila 3,8 milijardi dinara, pa je tako subvencija pokrila skoro 40 odsto ukupnih troškova radne snage.

Ako uzmemo u obzir izjave zvaničnika da se subvencije isplate kroz uplate poreza i doprinosa, stvari u ovom slučaju ne stoje baš dobro.

Naime, kompanija je za ovih pet godina za poreze i doprinose na teret poslodavca platila državi 640 miliona dinara, a još za porez na imovinu i druge lokalne poreze i naknade oko 54,5 miliona dinara.

Poreza na dobit nije bilo pošto je, iako je ostvarena dobit u četiri godine osim 2020, iskorišten poreski kredit. Onda ispada da je Geox od države dobio dvostruko više subvencija nego što je za pet godina uplatio u budžet.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Odlučio je da se p(r)ovuče posle osvajanja trke...