Društvo i ekonomija

[ Izvor: Luftika.rs/Mašina.rs ]

27. 07. 2021. 12:56 3

Zaposlene padaju u nesvest, ukinut im dodatak za teške uslove rada!

Kada krenu visoke temperature, u fabričkim halama radnici i radnice često ne uspevaju da ispune norme, a dešava se i da padaju u nesvest od vrućine i opterećenja, o čemu svedoče i primeri iz kompanije Valy iz Valjeva. Koje temperature su optimalne za rad? Da li se u Srbiji poštuju propisi koji uređuju uslove za rad?

Prema Zakonu o radu zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu, a poslodavac ima obavezu da rad organizuje tako da se ovo pravo zaposlenih poštuje, piše Luftika.rs.

Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu propisuje minimalne zahteve koje je poslodavac dužan da ispuni. Tako na radnim mestima u zatvorenom prostoru mora da bude obezbeđena dovoljna količina svežeg vazduha, uzimajući u obzir radne metode i aktivnosti, odnosno poslove koji se obavljaju u procesu rada i fizičke napore koji se zahtevaju od zaposlenih. Kada se koristi sistem prinudnog provetravanja, taj se sistem mora održavati u ispravnom stanju, a rad uređaja za klimatizaciju ili ventilaciju ne sme izazivati neprijatnost zaposlenima usled povećane brzine strujanja vazduha.

Međutim, kako iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za portal Mašina.rs kažu, Inspektorat za rad pored ostalih prijava dobija i prijave koje se odnose na neodgovarajuće temperature na radnim mestima u radnoj okolini u kojoj se obavlja proces rada.

Kako navode iz Ministarstva, Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu, propisano je da, u toku rada, temperatura u radnim i pomoćnim prostorijama u kojima se nalaze radna mesta, mora da bude odgovarajuća, u zavisnosti od metoda rada i aktivnosti, kao i fizičkog opterećenja zaposlenih, osim na radnim mestima na kojima je uslovljena tehnološkim procesom, na primer u hladnjačama.

Temperatura u prostorijama za odmor, prostorijama za zaposlene koji su na dužnosti, u sanitarnim prostorijama i prostorijama za pružanje prve pomoći mora da bude odgovarajuća u skladu sa namenom tih prostorija. Prozori, krovni prozori i staklene pregrade moraju da budu izvedeni tako da sprečavaju prekomerno dejstvo sunčeve svetlosti na radnom mestu u zavisnosti od prirode poslova.

- Shodno navedenom Pravilniku, kada je temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 15 stepeni celzijusa, u radnim prostorijama maksimalna, dozvoljena temperatura ne sme da prelazi 28 stepeni celzijusa, kako za lak, tako i za srednji i teški fizički rad - kažu iz Ministarstva za rad za Mašinu.

Ipak, uprkos pravilnicima za bezbednost i zdravlje na radu, u mnogim halama su temperature i preko 40 stepeni.

Jasmina Čitaković, članica Odbora za bezbednost i zdravlje na radu sindikata Nezavisnost Valy d.o.o, za Mašinu kaže da uslovi u nekim halama u ovoj kompaniji nisu ni približni onome što što piše u pravilnicima:

- Prema pravilniku temperatura vazduha u halama treba da bude do 27 stepeni celzijusa. Ja sam sama kupila i donela termometar da izmerim temperaturu u hali u kojoj ja radim, temperatura je za stolom na kome radimo 33 stepena, dok je pored mašina često i preko 40. Te mašine greju, a njih ima preko dvadeset.

Čitaković napominje da su uslovi rada u ovoj fabrici izuzetno teški:

- Posao je naporan, nema se vremena za malo opušteniji rad jer stalno jurite normu. U poslednje vreme je, zbog posledica pandemije na proizvodnju, došlo i do podizanja normi. Uprava stalno traži da se radi više, a uvode nam pravila koja oduzimaju vreme u toku rada. To je vrzino kolo iz kog ne može da se izađe.

Zbog takvih uslova rada dešava se da radnice kolabiraju, kaže Čitaković:

- Pored toga što teški uslovi rada utiču na produktivnost rada, oni značajno utiču i na zdravlje radnica. Ženama se vrti u glavi, mnoge od njih imaju proširene vene i popucale kapilare, visok krvni pritisak i probleme sa kičmom. Zbog takvih temperatura i farbi koje isparavaju radnice se stalno znoje, a na pauzama se sedi u klimatizovanom prostoru, pa se dešava da ste u toku dana nekoliko puta skroz mokre i osušene. Od 900 zaposlenih žena, njih 300 je na bolovanju. Žene se i zarade odreknu da malo povrate snagu.

Čitaković kaže da kada se desi da neka radnica kolabira dođe hitna pomoć, ali da se žene nekada nakon što ih odvezu u bolnicu vrate u svoju smenu. Navodi i da se sindikat žalio na ovu situaciju, ali da iz kompanije kažu da klima ne može da se ugradi u farbaru.

- Njihovo rešenje je da radnice puštaju na još po dve pauze od po 15 minuta. Po meni to nije adekvatno rešenje jer su radnice stalno mokre zbog visoke temperature u hali, mokra nam je i kosa i donji veš od visoke temperature, a pauze provodimo u klimatizovanom prostoru, pa se radnice izmore od stalnih temperaturnih razlika.

Ona dodaje i da su radnice ranije imale dodatak na platu zbog teških uslova rada ali da su ovi dodaci ukinuti:

- Mi smo to prijavili i čekamo rešenje po tom pitanju.

Komentar od kompanije do objavljivanja ovog teksta redakcija Mašine nije dobila.

Na pitanje šta zaposlene mogu da urade u situaciji kada se ne poštuju odredbe Zakona o radu i Pravilnika o bezbednosti i zdravlje na radu iz Ministarstva rada ističu:

- Svi zaposleni koji rade na radnim mestima u radnim prostorijama u kojima nisu obezbeđeni propisani mikroklimatski uslovi, mogu se obratiti inspekciji rada odlaskom u kancelariju Inspektorijata, telefonom ili imejlom, a prijavu je moguće podneti i anonimno, podsećaju iz Ministarstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati