Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 06. 2021. 20:19 5

Holandija vs Srbija: Umesto da proizvodimo hranu, mi proizvodimo zagađenje

Aleksandar Vučić i njegova naprednjačka kamarila nas svakodnevno preko svojih medija ubeđuje kako smo postali "ekonomski tigar" i kako smo u samom evropskom vrhu po jačini ekonomske snage. Da nije tužno bilo bi smešno, te pojedini komentatori na društvenim mrežama na primeru Holandije i njene poljoprivrede pokazuju koliko je Srbija zaostaje za razvijenim zemljama.

- Više puta sam video poređenja koliko imamo poljoprivrednog zemljišta u odnosu na evropske zemlje pa sam malo istraživao tu privrednu granu - poljoprivredu. U odnosu na ono što možemo, mi imamo poražavajuće rezultate - konstatuje komentator koji e potpisuje kao Grog od Kačulica, čiji status prenosimo u celini:

- Uzimati za primer zemlje gore od nas u ovom segmentu (nema ih mnogo) nema smisla. Uporedimo se sa najboljima po rezultatima, sa Holanđanima.

Početna pozicija u odnosu na Holandiju nam je neuporedivo bolja: Srbija (cela, ne samo Vojvodina) ima tri puta više i poljoprivrednog i obradivog zemljišta od Holandije, sedam puta više po glavi stanovnika, jer je Holandija gušće naseljena i manja po površini, 76% više dostupne sveže vode, tri puta više radne snage angažovane u poljoprivredi, ali avaj...

U efikasnosti "ekonomski tigar" je mala maca za Holanđane. Dok mi žanjemo oko 3 tone žitarica sa hektara, Holanđani skinu 8,5 tona i po tome su drugi u svetu, komšije Belgijanci ih šiju za koje kilo. Holanđani su drugi u svetu po izvozu hrane, odmah iza SAD, i to u apsolutnom iznosu. U 2019. su izvezli poljoprivrednih proizvoda preko 94 milijarde evra, tj. oko 21% ukupnog izvoza! U jednoj od boljih godina, 2016. naš izvoz poljoprivrednih proizvoda je bio bednih 1,16 mmilijarde evra, a činio je 19,4% izvoza.

Pa kako to postižu ti Holanđani, a mi tropa?

Sve počinje od trošenja budžeta. Holanđani troše surove pare na projekte koje zovu "održiva poljoprivreda" i "cirkularna poljoprivreda" koji traju od 2000. Suština je da proizvedu duplo više sa duplo manje potrošenih resursa. Izgleda da im dobro ide, jer troše mnogo manje vode i đubriva nego mi, a prinosi su im višestruko veći. Uz to, Holanđani ne izvoze sirovine (sirovo meso, mleko, žito), nisu blesavi. Oni izvoze gotove proizvode, upakovane za potrošnju.

Drugo, posvećenost Holanđana opremanju, istraživanju i inovacijama u poljoprivredi je neverovatna. Za razliku od nas koji smo sjebali kompletnu proizvodnju agromehanizacije, Holanđani proizvode i koriste svoju, robotizovali su dobar deo proizvodnih procesa, sve do muže krava i kontrole useva iz dronova....

Dakle, iako imamo daleko bolje prirodne resurse klimu, zemlju, vodu, ma svega više nego Holanđani, ova vlast (i ne samo ona) sistematski uništava ono što bi moglo da nam donosi milijarde evra svake godine. Šoravi bi da guramo guzicu tamo gde joj nije mesto umesto da se posvetimo onome što nam je pred nosom.

220.000 Holandskih poljoprivrednika su gospoda, a naših 680.000 su predmet pljačke i nipodaštavanja, na najboljoj zemlji niču fabrike prljavih tehnologija, a hoće da nam uvale i jalovišta rudnika i trajno zatruju zemlju od koje možemo da živimo. Obradivu zemlju napredna sekta prodaje u bescenje svojim ortacima u pranju para sa bliskog istoka dok istovremeno smanjuje subvencije na uvredljivo bedne iznose. Nigde ne postoji ovakav raj za poljoprivredu i ovakav pakao za poljoprivrednike kao u Srbiji. Umesto da proizvodimo hranu mi proizvodimo zagađenje, trpamo reke u cevi da bi režimski poltroni punili svoje guzice parama, izvozimo pšenicu a uvozimo hleb i peciva, pored ovakve zemlje mi uvozimo povrće iz Kine i Albanije, ko da su nam vrane mozak popile.

O stočarstvu i šumarstvu neću ni počinjati, nemam živaca za tu tragediju.

Kad sledeći put naspete čašicu neke bolje rakije, pomislite na to šta je sve taj proizvođač morao da uradi, koliko posvećenosti i truda da uloži da bi ta "Božija kapljica" dospela pred vas. Onda se prisetite koliko ste je platili - zaključuje Grog od Kačulica.

Sve iznete podatke možete proveriti OVDE

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati