Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

14. 05. 2021. 19:29 13

Dolovac opet favorit u trci za Republičkog tužioca

Državno veće tužilaca raspisalo je konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca jer dosadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljki Zagorki Dolovac otkucava drugi mandat na toj funkciji. Dolovac je na to mesto prvi put imenovana početkom 2010. godine, da bi 2015. bila reizabrana na period od šest godina.

Javnog tužioca, na predlog Vlade Srbije, bira Skupština Srbije, a o predloženim kandidatima za Republičkog javnog tužioca pribavlja se mišljenje nadležnog odbora Skupštine.

Kako portal Nova.rs saznaje, Dolovac ima velike šanse da bude ponovo izabrana, uprkos tome što znatan deo kako stručne tako i laičke javnosti nije zadovoljan kako je minulih godina upravljala institucijom na čijem je čelu. Medijska iziolacija, poslušnost i uporno ignorisanje svih vlastiodržačkih afera, najbolje su preporuke i za treći mandat.

Međutim, u poslednje vreme izražene su i struje unutar vladajuće partije koje za ovo mesto protežiraju druge kanditate, a ko će se zapravo biti u trci, biće poznato za 15 dana kada se završi konkurs. Imajući u vidu da je konkurs za izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda okončan samo sa jednom prijavom, ne bi bilo iznenađujuće da to bude slučaj i sa izborima u RJT.

Podsetimo, Dolovac je u fotelju Republičkog tužioca zasela nakon skandalozne reforme pravosuđa iz 2009., kada su brojne sudije i javni tužioci isterani iz službe, da bi nakon dve godine, odlukom Ustavnog suda bili vraćeni na posao. Iako je u početku bila označena kao kadar Demokratske stranke u vreme mandata Borisa Tadića, promena vlasti dve godine kasnije naterala je Dolovac da promeni i sopstveni kurs. Svoju odanost aktuelnom režimu svakodnevno je dokazivala otvorenim ignorisanjem svih afera, kriminala, zloupotreba, pa čak i prošlogodišnjeg nasilja nad demonstrantima, piše Nova.rs.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati