Društvo i ekonomija

S. M.

07. 04. 2021. 21:59 0

"Za kafanu i gorivo daju 8 miliona, a pratioci dece u sivoj ekonomiji"

Položaj ličnih pratilaca dece koja imaju problem u razvoju na teritoriji Grada Kruševca je užasan i oni bez dana dodmora ili prava na bolovanje primaju naknadu od svega 18.000 dinara od lokalne samouprave.

- Tako za 111 pratilaca dece sa problemima u razvoju iz budžeta Grada Kruševca nema mogućnosti za barem minimalnu platu, a ima 2,5 miliona dinara za reprezentaciju i 5,5 miliona dinara za gorivo za potrebe samo Gradske uprave - istakla je majka dečaka sa problemima u razvoju i sekretar kruševačkog odbora Stranke slobode i pravde Sonja Antić na konferenciji za novinare.

Ona je objasnila koliko je težak položaj pratilaca i dodala da je ova stranka tražila da se povećaju sredstva koja se izdvajaju za pratioce, ali lokalna vlast nije imala sluha za to.

- Rade za mizernih 18 hiljada dinara, na ugovor o delu, bez prava na bolovanje, radnog staža i to znači da rade u sivoj zoni. Za isti posao u Subotici lični pratioci dobijaju 32 hiljade, u Novom Sadu 48 hiljada, Beogradu 42 hiljade, Boru 25 hiljada dinara - dodala je ona i javno pitala "gradske oce" da li bi mogli da se odreknu nekih svojih privilegija zarad građana od kojih žive i kojima bi trebalo da služe.

Da je položaj pratilaca zaista nezavidan, potrvdio je i Nikola Cvetanović koji obavlja taj human, ali težak posao.

- Veza koja postoji između dece i pratioca je posebna. Mališani se vezuju za lične pratioce kao i pratioci za decu. Pratilac je ne samo njegov prijatelj, već je i sociolog, psiholog, profesor, on je taj koji treba da socijalizuje dete i da ga pripremi za život . Ovaj grad nas omalovažava - zaključio je Nikola.

U kruševačkom odboru Stranke slobode i pravde podsećaju da je položaj ličnih pratilaca deo lokalnog "Plana za dan posle u Kruševcu" i da su se obavezali da će problem ličnih asistenata i pratilaca rešiti tokom prvi šest meseci nakon dolaska na vlast.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati