Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 04. 2021. 14:40 19

Radnici "Pošte" ogorčeni, prete štrajkom i protestima!

Redakciji Direktno.rs, obratila se sindikalna organizacija Samostalnog sindikata poštanskih radnika Valjevo, zbog dešavanja u njihovoj RJ Valjevo. Kako navode, radnici su revoltirani, na ivici strpljenja u vezi raznih dešavanja. Lako je moguće da u skorijem periodu radnici obustave rad i da pokrenu proteste za smenu dosadašnje direktorke i uslova rada u kojima zaposleni rade. Oni su prosledili i pismo koje su uputili v.d. direktoru Pošta Srbije, Zoranu Đorđeviću, u kojem ga obaveštavaju o problemima i zloupotrebama direktorke Lele Milinković.

Pismo Samostalnog sindikata poštanskih radnika Valjevo Zoranu Đorđeviću objavljujemo u celosti:

- Nismo sigurni koliko ste upoznati sa trenutnim stanjem u našoj PJVR, pa iz tog razloga smo dužni da vam se obratimo i da vam opišemo o svemu šta se dešava.

Februara 2018, direktor RRJ “Užice, Šabac, Valjevo”, imenuje za svog pomoćnika u PJVR Valjevo zaposlenu Lelu Milinković koja se u tom trenutku nalazila na poziciji Rukovodioca odeljenja za usluge. Zaposleni u PJVR Valjevo u tom trenutku i nisu baš imali neko lepo mišljenje oko dotične zaposlene jer su bili upoznati sa njenim organizacionim kvalitetima i referencama koja raspolaže.

SO SSPR Valjevo je istog momenta pružila podršku i apsolutnu saradnju sa novoimenovanim pomoćnikom sa ciljem u razvijanju socijalnog dijaloga, razumevanjem trenutnih problema kao i zajedničkim prevazilaženjem svakodnevnih problema.

Na samom početku nam je stavljeno do znanja da smo mi sindikat koji ona ne smatra ozbiljnim partnerom u socijalnom dijalogu iz razloga što je njen suprug u tom momentu bio predsednik SO Sindikat PTT.

Smatrali smo da ćemo u toku narednog perioda prevazići sve moguće negativne ljudske osobine (sujeta,osionost, nerazumevanje....) koje su bile prisutne kod Lele Milinković ali, to se i do dan danas nije desilo, nego se potpuno suprotno rukovodilo našom PJVR Valjevo gde se i ubrzo manifestovalo učešćem u majskom štrajku 2018, u kojem su zaposleni iskazali svoje mišljenje o stanju u našoj PJVR.
Shvativši da je veliko nezadovoljstvo, Lela Milinković konstultuje se sa tadašnjim saradnikom u zajedničkim poslovima i bezbednosti Anom Milivojević u vezi pravnih mogućnosti promena u organizaciji rada premeštajem pojedinih zaposlenih na druga radna mesta, a nekim zaposlenim protivpravno menjaju anekse ugovora od kojih se neki zaposleni opredeljuju da svoja prava potraže preko nadležnog suda.

U međuvremenu 12 zaposlenih koji su tužili PJVR Valjevo dobijaju pravosnažne presude gde se PJVR Valjevo obavezuje da isplati preko 5.000.000,00 na ime odšteta isudskih troškova.

Sve ovo je potpuno proverljivo i istinito,ali odgovornost i dalje izostaje. Za sve to vreme SO SSPR Valjevo ukazuje svojim dopisima na nepravilnosti koje se dešavuju u PJVR, Lela Milinković i Ana Milivojević svaki naš dopis ne uzimaju zaozbiljno i nastavljaju svoju organizaciju rada, koja je i do dan danas najblaže rečeno KATASTROFALNA po PJVR Valjevo i sve zaposlene u njoj.

Lela Milinković počinje da zapošljava lica koja ne zadovoljavaju kriterijume službe, pa se dešavaju situacije da i neka krivična dela svesno prikrije od nadležnih institucija jer su te osobe u kumovskim i prijateljskim vezama načinile štetu preduzeću.
Moramo napomenuti da smo u poslednje tri godine preko 100 dopisa uputili Leli Milinković sa ukazivanjem problema i rešavanjem istih ali dotična osoba kao i saradnik Ana Milivojević su otvoreno odgovarale da samo sudskim odlukama možemo doći do svojih prava.

I posle više razgovora i pokušaja od strane sindikata da se pronađe rešenje ukazivajući da sudski sporovi ne vode pravom rešenju za preduzeće, odgovora nije bilo u racionalnom interesu i za preduzeće i za zaposlene.

Na takve njihove odgovore,zaposleni su odgovorili sudskim tužbama prema našem preduzeću gde smo ukazali na blago rečenu katastrofu koja će se desiti u našoj PJVR.

Zbog neprestanog laganja i manipulacija od strane Lele Milinković kao i izgubljenog poverenja u sam rukovodeći kadar tog momenta pokrenuto je najmanje 11 sudskih postupaka od kojih su neki i pravosnažno završeni,a preostali su sa velikom izvesnošnoću pozitivnog ishoda za zaposlene.
Počele su i otvorene kritike naše SO SSPR Valjevo u vezi ponašanja i načina organizovanja od strane Lele Milinković i Ane Milivojević, ali to očigledno nije ništa uticalo i kakve će sve posledice naša PJVR Valjevo pretpeti.

Nerazumevanje i nemanje socijalnog dijaloga sa predstavnicima sindikata I zaposlenih, rezultiralo je i obustavom rada u martu 2019. Zaposleni u tom periodu su javno iskazali svoje negodovanje i šta misle o Leli Milinković i Ani Milivojević.

Nakon toga Lela Milinković preuzima sve ingerencije i kompletnu organizaciju na sebe i Anu Milivojević, a svoje rukovodioce službi potpuno ignoriše na ukazivanje problema u radu.

Zapošljavaju se pojedine osobe iako su negativni komentari i ocene od strana neposrednih rukovodioca i time degradirajući poziciju samih saradnika i njihovih mišljenja upitno dovode u pitanje postojanje istih.

Počinju direktne naredbe pojedinim zaposlenima od strane Lele Milinković da se iščlane iz našeg sindikata gde oni to javno odbijaju i od tog momenta počinje period prezira i poremećaja međuljudskih odnosa. Skoro svakodnevno smo im ukazivali da to nije dobro šta rade i da je nezadovoljstvo radnika preveliko i da će sve vrlo brzo eskalirati.

U obustavi koja se desila decembra 2019, svi zaposleni u tehnološkom procesu rada su prvi pokazali svoje nezadovoljstvo prema poslovodstvu ali prevashodno prema rukovodećim strukturama u našoj PJVR, javno tražeći odgovornost istih koji rukovode našom PJVR.
Došla je i ta pošast zvana Kovid-19, a organizacija rada nije se uopšte adekvatno prilagodila merama i načinom da zaštitimo korisnike kao i same zaposlene.Opet je nezadovoljstvo počelo da preovladava, a kulminaciju dobija u poslednja četri meseca.

Lela Milinković i Ana Milivojević protivzakonito pod izgovorom potrebe procesa rada donose novu organizaciju i raspored rada za zaposlene u LPLC 14200 .

Ukazivajući na nezakonite okolnosti pod kojima su donete nove promene Lela Milinković i Ana Milivojević nezakonito dostavljaju našem bivšem predsedniku Samostalnog sindikata poštanskih radnika - Dejanu Joviću “Upozorenje pred otkaz ugovora o radu”,a dvojici zaposlenih dostavljeno je nezakonito rešenje o negativnoj stimulaciji.

Nezadovoljni lošom organizacijom kao i nepoštovanjem stručnih mišljenja, dva neposredna rukovodioca velikih organizacionih celina iznose svoja neslaganja sa nametanjem katastrofalne organizacije od kojih jedan podnosi zahtev za promenu radnog mesta.

Zaposleni se obraćaju Inspektoratu za rad - odeljenju u Valjevo, gde inspektori po navodima iz prijave donose rešenje i nalažu da se otklone nepravilnosti na navode iz prijave.

Za sve zasluge Lela Milinković unapređuje Anu Milivojević u Rukovodioca za zajedničke poslove i bezbednost na radu?

U kontrolnom nadzoru,inspektori rada konstatuju da nije primenjeno po njihovom Rešenju i pokreću prijavu pred nadležnim Prekršajnim sudom u Valjevu protiv “Pošta Srbije” Takovska 2, Beograd i odgovornog lica Lele Milinković.

Predviđena kazna za taj prekršaj je prevelika i ogromna za pravno lice, a odgovornost Lele Milinković i Ane Milivojević je u domenu naučne fantastike.
U međuvremenu pokreću se sudski postupci od strane zaposlenih protiv Lele Milinković u vezi zlostavljanje na radu kao i četiri tužbe protiv PJVR Valjevo radi ostvarivanja prava iz radnih odnosa.

Želimo da naglasimo da je u proteklom periodu naša PJVR Valjevo poslovala gubitno protekle tri godine. Za sve ovo što navodimo imamo materijalne dokaze ,dopise, i ako je potrebno veliki broj izjava svedoka i zaposlenih.

Zahtevamo od vas da naše navode proverite i ustanovite verodostojnost istih, i pokrenete odgovornost protiv osoba u ovim navodima.

Po našim saznanjima u narednim danima spremaju se još šest tužbi zaposlenih protiv PJVR Valjevo i Lele Milinković.

Zaposleni nam se svakodnevno obraćaju sa zahtevom da se obratimo višim strukturama I da je situacija krajnje neizdrživa.

Ovo što smo vam do sada naveli su sažeta dešavanja u našoj PJVR Valjevo.

Iz svega navedenog postavljamo Vam pitanja:

Da li će te šta preduzeti iz svega navedenog?

Da li je potrebna još neka obustava,protest da shvatimo ozbiljnost situacije?

Da li postoji odgovornost Lele Milinković i Ane Milivojević?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati