Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

24. 03. 2021. 12:46 8

Benzin i dizel poskupeli za 15, autogas za 10 dinara

Litar benzina i dizela u Srbiji je, za nepunih pet meseci, poskupeo za 15 dinara u proseku, dok je cena autogasa veća za 10 dinara. Kako za portal N1 navodi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, nafta je od novembra prošle godine do danas poskupela za 88 odsto, dok je cena benzina i dizela u Srbiji u tom periodu porasla u proseku za 10 odsto, a autogasa za 15 odsto.

- Povećanju maloprodajnih cena u manjoj meri je doprinelo i povećanje akciza 15. februara, zbog čega su ukupne dažbine povećane za oko jedan dinar po litru - ukazuje Mićović.

Cena nafte je, kako ističe, premašila nivo koji je imala pre proglašenja pandemije, početkom 2020. godine, dok su se cene goriva približile onim onim vrednostima koje su imale pre proglašenja pandemije.

Na pitanje da li to znači da će gorivo u Srbiji još da poskupi, Mićović odgovara da to „nije baš tako neposredna veza“ i da na cene utiče tržište.

- Nafta ima trend rasta od kraja novembra, neprekidno. Sada se cena stabilizovala što se očekuje i za cenu goriva. Jer, cena sirove nafte direktno utiče na cenu goriva, ali nikada gorivo neće poskupeti u istom procentu kao i nafta. Uz nju, u cenu goriva ulaze i drugi troškovi - ukazuje Mićović.

Tržište je, kaže, to pokazalo i prošle godine, kad je cena nafte padala, pa je cena goriva pala za 30 dinara.

- U prvoj polovini 2020. godine cena barela nafte BRENT pala је sa 69 na ispod 20 dolara i benzin i dizel u Srbiji pojeftinili su za oko 30 dinara po litru, ili 18 odsto - ukazuje Mićović.

Prosečna cena barela BRENT u dosadašnjem delu 2021. godine je, navodi, za 41 odsto viša nego u 2020. i ova promena se kao i u Srbiji, na isti način odražava na ovogodišnje cene goriva u svim zemljama regiona i Evrope.

- Razlika u prosečnim cenama između pojedinih zemalja može biti veoma velika, a to je pre svega zbog razlike u visini državnih dažbina. One su u Srbiji sredinom marta za benzin i dizel bile 58,1 odsto i 57,2 odsto,  a za TNG autogas 47,6 odsto što spada u red najvećih zahvatanja u regionu - navodi Tomislav Mićović.

Cena sirove nafte se pre petnaestak dana stabilizovala i čak pala u manjoj meri, ali je, prema njegovim rečima - teško proceniti kada će to zaustaviti i rast cene goriva.

- Jer, podsećam vas - tokom novembra 2020. kada je cena BRENT imala konstantan rast, cene goriva ne da nisu povećane, već su bile u padu više od mesec dana. Jednostavno to je tržište i na kretanje cena utiče mnoštvo faktora specifičnih za svaku zemlju - naveo je on za N1.

Srbiju, kao i većinu zemalja u svetu je nemoguće izolovati od uticaja promena na globalnom tržištu nafte, a s obzirom na veoma turbulentna dešavanja u celom svetu moraćemo, kaže, da budemo spremni na velike i nagle promene cena goriva u oba smera.

- To je još uvek manje zlo od mogućnosti da svet ostane bez dovoljnih količina nafte, što se recimo prošle godine ukazalo kao ozbiljna pretnja, posle napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji - podseća generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati