Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf ]

23. 03. 2021. 19:44 3

Radnici u brzoj hrani: Prijava na pola radnog vremena, bez odmora i bolovanja

Već duže vreme polemiše se o radnicima u restoranima brze hrane u nekom drugom kontekstu, u odnosu na ostale zaposlene u ugostiteljskim objektima. Veliki promet, ali i obim posla - posebno u tržnim centrima, zatim "žongliranje" između održavanja higijene, ljubaznosti, spretnosti i brzine, zajedno sa napornim tempom i smenama, a nestimulativnom zarada - okidač su za otkaz, ne samo kod nas, već i u svetu.

Oni koji su radili u nekim restoranima brze hrane danas sa gorčinom pričaju o tom iskustvu, jer kako kažu, za "mizernu platu su morali da rade posao za troje", od čišćenja do usluživanja hrane, iako su čistačice regularno zaposlene u ovakvim objektima.

Kada je reč o Srbiji, nisu u centru priče samo franšize, već fast food kioska i restorana "ima na svakom koraku", otvaraju ih privatnici koji u tome vide dobru i brzu zaradu. I prodaje se sve: od hamburgera i pića, do pica, pljeskavica i palačinki.

Primetićete da je za takvu poziciju, uslužni rad u restoranu brze hrane - konkurs stalno otvoren, maltene svuda. Ljudi dolaze i odlaze, a ima i onih koji su jednom poslu verni godinama.

Omladina spremna da radi

Kakav je to položaj radnika zaposlenih u restoranima brze hrane u Srbiji? Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, zaposlenih u delatnosti pripremanja i posluživanja hrane i pića ima oko 68.470, ali nema preciznih podataka za objekte brze hrane.

Da li je ova grupa radnika, kada govorimo o uslužnim objektima, u težem položaju od ostalih?

- U restoranima brze hrane, po pravilu se zapošljavaju mlađi ljudi, koji taj posao prihvataju kao privremeni - kaže za Telegraf Biznis predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Ranka Savić. 

Naša sagovornica dodaje dalje: "Iz tih razloga pristaju na ponuđene uslove, koji često nisu u skladu sa zakonom. Pošto nisu sindikalno organizovani, oni i nemaju mogućnost da se odlučnije bore sa neadekvatnim uslovima rada i za povećanje minimalne satnice".

Najpoznatiji restoran brze hrane na svom sajtu nudi opciju "Kalkulator zarade", preko kojeg tačno možete da izračunate kolika će vam biti plata, u zavisnosti od toga da li želite stalni radni odnos, ili se zapošljavate preko Omladinske zadruge. Takođe, postoje razlike u odnosu na to da li biste radili 20, 30 ili 40 sati nedeljno.

Ukoliko birate stalni radni odnos i maksimalni broj sati u danu (8) ili sedmici (40), onda vam sleduje mesečna plata od oko 42.000 dinara u prva dva meseca, odnosno blizu 45.000 dinara, nakon završetka obuke. Takođe stoji da se praznici i noćne smene dodatno plaćaju.

Korona kao "opravdanje" za smanjenje plate

Ranka Savić kaže za Telegraf Biznis da ASNS generalno ne zna dovoljno o problemima ove grupe radnika. "Pojedini zaposleni u poznatom lancu fast food restorana u Srbiji, obratili su nam se prošle godine kada im je poslodavac smanjio platu za 20%, pravdajući to korona krizom".

- Rečeno im je da će, ko ne potpiše da pristaje na smanjenje, dobiti otkaz. Kompanija je ovakvu odluku pravdala poslovnim gubicima usled pandemije - dodaje predsednica ASNS-a.

Ono što je sigurno, jeste da zaposleni u restoranima brze hrane ne mogu da imaju manja primanja od minimalne zarade, odnosno od 32.000 dinara. To im garantuje zakon, potvrđuje Savićeva. Ipak, tu nije kraj problemima.

- Pojedini radnici iz ove grupe su nam se žalili da su prijavljeni na pola radnog vremena i za to primaju oko 20.000 dinara, a pritom rade puno radno vreme. Nemaju pravo na bolovanje, godišnji odmor. Nemaju mogućnost ni zaključenja kolektivnih ugovora, kojima bi poboljšali svoj položaj - ističe sagovornica našeg portala.

Zato je jedino rešenje za sve zaposlene u restoranima brze hrane, dodaje, "da se obrate nekoj sindikalnoj centrali u Srbiji, da nam daju pravnu mogućnost da reagujemo kod poslodavca, da pokrenemo pregovore o zaključenju Kolektivnog ugovora i bitno popravimo položaj ovih zaposlenih".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati