Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 03. 2024. 09:24 26

33 godine od 9. marta - GDE SMO DANAS?

Svake godine u ovo vreme, mnogi od nas, sa ponosom i nekom vrstom tuge, sete, razmišljaju o onom vetrovitom i sunčanom danu kada smo prvi put nakon pedeset godina uzdrmali diktaturu. Imali smo želju da makar na trenutak prekinemo laži TV Bastilje (RTS) i pokušamo da sprečimo sunovrat nacije i države koji se nazirao. Bili smo manjina i nismo uspeli, jer je većina bila sluđena stravičnom propagandom i medijskim mrakom. Da li vidite sličnost sa današnjom Srbijom? Objektivno, sve je gotovo isto, čak su i akteri i njihovi naslednici veoma slični.

9. marta 1991. godine, na Trgu republike, u organizaciji tada opozicionog SPO-a i ostalih opozicionih stranaka održane su prve masovne demonstarcije protiv režima Slobodana Miloševića.

Na zabranjeni miting na Trg republike stiglo je oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu. Bila je to pobuna protiv režima i uređivačke poltike državne televizije koja je tada prvi put nazvana TV Bastiljom.

Glavni zahtevi demonstranata bili su smena generalnog direktora i četiri urednika Radio-televizije Beograd, zbog teških optužbi i uvredljivih komentara na račun opozicionih stranaka.

Oko podneva, policija je krenula u razbijanje demonstracija. Lideri opozicije su se sklonili u zgradu Narodnog pozorišta, čija im je vrata otvorila tadašnja upravnica Vida Ognjenović.

Dok su se sa terase Narodnog pozorišta obraćali demostrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom.

Demonstranti su pružili žestok otpor, što se pretvorilo u višečasovne sukobe sa policijom. U sukobima je povređeno više od 200 ljudi.

U Masarikovoj ulici, bežeći od demonstarnata, poginuo je policajac Nedeljko Kosović. Nešto kasnije, policija upotrebljava vatreno oružje i ubija 17-godišnjeg Branivoja Milinovića.

U popodnevnim časovima, vlast je izvela tenkove na beogradske ulice. Uhapšen je Vuk Drašković i desetine demonstranata i zabranjen rad tada nezavisne Televizije Studio B i Radija B92.

Slobodan Milošević je demonstrante nazvao snagama haosa i bezumlja. Bio je to početak uličnih protesta opozicije u Srbiji, na koje je vlast odgovorila silom.

Odgovor na državnu represiju stigao je sledećeg dana iz Studentskog grada, kada su ka Terazijskoj česmi krenuli studenti. Počela je srpska Plišana revolucija.

Posle nekoliko dana protesta, usvojeni su zahtevi studenata, iz zatvora su pušteni uhapšeni, ministar policije Radmilo Bogdanović podneo je ostavku, smenjeno je rukovodstvo RTV Beograd, a Studio B i Radio B92 su nastavili da rade.

Nakon toga, Milošević i njegovi pomagači na svim stranama, ušli su u ratove a posledice su nam svima poznate.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati