Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 03. 2021. 14:41 8

Šta će više uništiti srpsku privredu - Vučić ili korona?!

Prethodnih nedelju dana našoj redakciji se javilo, prvog dana nekoliko, a kasnije svakim danom sve više, malih i srednjih privrednika i preduzetnika na ivici nervnog sloma. Zaprepašćeni oni, zaprepašćeni mi, zaprepašćeni radnici Poreske uprave širom Srbije!

Šta se desilo? Država je prošle godine u prva tri meseca pandemije odložila plaćanje poreza i doprinosa za privatni sektor. Ove mere su bile gromoglasno propraćene i naišle su na opšte odobravanje. Jednom rečju, bile su neophodne da bi privatnici preživeli šokantan razvoj krize sa pandemijom. Plaćanje tih poreza i doprinosa trebalo je da, u ratama nastupi ove godine u trajanju do dve godine. I to pozdravljamo i to je pozdravljeno.

Međutim, iako je jasno objavljen datum za namirivanje prve rate reprograma za ovo odloženo plaćanje - niko ili retko ko je znao šta sledi. A usledila je masovna obustava reprograma već kod prve rate reprograma! Za svakoga ko nije platio zaključno sa 10. februarom – obustava reprograma i kompletna naplata sa sve kamatom. Za svakoga ko je pogrešio i jedan jedini poziv na broj u plaćanju - obustava reprograma i kompletna naplata sa sve kamatom.

- Za svakoga ko je, ne daj Bože, oboleo baš od te korone od koje ga Vučić i Mali spašavaju - obustava reprograma i kompletna naplata sa sve kamatom. Zgranut sam! Ja sam zbog bolesti prvu ratu reprograma uplatio 15. februara. Nemajući ideju da sam izbačen iz reprograma - došao sam da obnovim zdravstvenu knjižicu i imao šta da vidim - ukupan dug za sva tri meseca koji su nam "odložili“, osvanuo je na stavci dugovanja! Popričam sa kolegom preduzetnikom, on proveri kod sebe – ista priča! Pitam rođaka preduzetnika iz drugog grada, on proveri – ista priča. Pa koliko stotina hiljada nas, koji se ne bogatimo na nameštenim tenderima će ovako uništiti?! Radnicima u Poreskoj upravi neprijatno, ni oni ne veruju!“ - kaže naš čitalac.

Radnik Poreske uprave koga smo kontaktirali, a koji je insistirao na anonimnosti kaže da su i on i kolege u šoku i neverici. Kada Poreska uprava odobri reprogram - toleriše se i do rata - dve zaostatka u reprograma u zaostatku - naplaćuje se zatezna kamata po dospeću rate i nekako se namire sva potraživanja. A ovde su, kaže, obustavljani reprogrami i onima koji su uplatili kompletne rate sa samo 24 sata zakašnjenja! Realno bi bilo da se na zakašnjenje od dan ili više uračuna zatezna kamata, što softver Poreske uprave i radi, ali ovoga puta – preduzetnici su u e-sanduče dobili rešenja o obustavi reprograma i to je centralno urađeno, tako da lokalne Poreske uprave samo mogu da probaju da objasne preduzetnicima.

A tim istim preduzetnicima je pre par dana na stanju osvanuo kompletan dug koji im je država "odložila“. U proseku stotinak hiljada dianara po zaposlenom... Kako i odakle to nadoknaditi sada? Da li je situacija za bilo koju vrstu zanimanja bolja nego pre godinu dana? Kako žive ugostitelji? Turistički radnici? Estrada? Trgovci?

Sve u svemu, po oprobanom receptu - Aleksandar Vučić i njegova desna falsifikovana ruka Siniša Mali se hvale kako su moćni i pomažu, a u senci upropašćavaju stotine hiljada malih i srednih biznisa. Onima koji i budu u mogućnosti da plate odjednom tromesečno "odlaganje“ je jasno da će pomoć koju Vučić uveliko reklamira biti isplaćena delom od ovih sredstava, a delom od novog zaduživanja koje će ih iznova dodatno opteretiti.

Dokle se to može istrpeti? Koji su dometi naše izdržljivosti? Bojimo se da će odgovor vrlo brzo biti jasan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati