Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

02. 03. 2021. 18:56 1

Za dobrotvorne svrhe u Srbiji od dijaspore 4,25 miliona dolara

Za dobrotvorne svrhe u Srbiji od dijaspore je prošle, 2020. godine stiglo 4,25 miliona dolara, saopštila je danas u Beogradu Fondacija Ana i Vlade Divac. Istraživanje je pokazalo da je 46 procenata donacija - 1,95 milion dolara, dato za borbu protiv epidemije, a 54 procenta - 2,3 miliona dolara za smanjenje siromaštva i druge vrste lečenja, kao i u ostale svrhe.

Najviše novčanih donacija tokom 2020. godine došlo je od dijaspore u Nemačkoj - skoro 40 odsto, zatim u Kanadi 24 odsto i u SAD 19 odsto.

To pokazuju podaci iz istraživanja organizacije Catalyst Balkans, koje je danas predstavljeno na panel-diskusiji "Filantropija nema granice" u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Zahvaljujući tim donacijama, investirano je u izgradnju ili renoviranje bolnica širom zemlje, a posebno u Tutinu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Prijepolju i Valjevu.

Nekadašnji košarkaš Vlade Divac, osnivač Fondacije, rekao je:

- Mi smo iz dijaspore počeli da pružamo podršku i organizujemo pomoć za našu zemlju, a danas, kada nam je baza u Srbiji, imamo ogromnu podršku naših ljudi iz dijaspore.

Prvi dan panela "Filantropija nema granice" okupio je više od 130 učesnika iz Srbije, SAD, Austrije, Holandije, Finske, Francuske, Kanade, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine koji su razgovarali  o saradnji neprofitnih organizacija sa srpskom dijasporom.

- Filantropija nema granice. Kada ste daleko od svoje zemlje, onda je osećaj pripadnosti još veći. U globalizovanom svetu, svetu bez granica, osećaj pripadnosti čuva identitet ali je i pokretač solidarnosti - rekao je Arno Gujon, v.d. direktora Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati