Društvo i ekonomija

M. Z.

21. 02. 2021. 16:37 1

"RTS i Telekom da objasne zašto korisnici EON-a nisu mogli da gledaju 'Daru iz Jasenovca'"

"Film 'Dara iz Jasenovca', koji je emitovan sinoć od 20 časova na prvom programu Radio Televizije Srbije, nisu mogli da gledaju korisnici EON aplikacije na mobilnim telefonima, tabletima i računarima. Ovakvu odluku doneo je RTS, ograničivši gledanje filma preko multiscreen aplikacije, ali se ovaj zahtev izgleda odnosio samo na SBB korisnike", piše SBB u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, kompanija SBB, kao distributer medijskog sadržaja, ispoštovala je zahteve RTS-a i korisnicima ograničila gledanje filma na realno vreme, bez mogućnosti naknadnog i ponovljenog gledanja, kao i gledanje sadržaja putem EON aplikacije u realnom vremenu.

- Korisnici multiscreen aplikacija kompanije Telekom i Supernova, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija, mogli su da prate film u realnom vremenu, a pojedini i uz mogućnost vraćanja sadržaja, zbog čega smo dobili upite korisnika kako je omogućeno gledanje filma putem aplikacija ovih kompanija i mogućnost vraćanja sadržaja, koja je jedno vreme bila dostupna. Očekujemo da se što pre utvrdi da li je rukovodstvo RTS-a dalo prećutnu saglasnost Telekomu da ne postupe po njihovom dopisu upućenom svim kablovskim operatorima ili je državna kompanija Telekom Srbija samostalno donela odluku da ne ispoštuje zahtev RTS-a, odnosno vlasnika prava i emitera - piše u saopštenju SBB-a.

SBB naglašava da je kao odgovorna kompanija ispoštovala zahteve emitera da ograniči gledanje filma "Dara iz Jasenovca", kao i da je postupio i po zahtevu RTS-a i onemogućio naknadno i ponovljeno gledanje.

- Taksu Javnom medijskom servisu plaćaju svi građani Srbije i niko iz rukovodstva te kuće nema pravo da bira, upravljajući državnom kompanijom, kojim gledaocima će učiniti ustupke, a kojima zabraniti gledanje sadržaja i zato očekujemo da se hitno javno izjasne o postupcima Telekoma. Kompanija Telekom Srbija, koja ima zajedničku saradnju sa RTS-om, mora da objasni javnosti da li za njih ne važe ista pravila kao za sve ostale kablovske operatore ili su za svoj postupak dobili dozvolu RTS-a - dodaje se u saopštenju.

SBB navodi da korisnici nisu bili u mogućnosti da putem EON aplikacije gledaju film "Dara iz Jasenovca", jer su, dodaje se, "kao uvek do sada, postupili u skladu sa Zakonom i po zahtevu emitera koji je upućen".

- Preduzećemo sve zakonske mere radi utvrđivanja zbog čije odluke su samo korisnici naših servisa bili diskriminisani - poručuje se u saopštenju SBB-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati