Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 02. 2021. 12:37 19

OPOMENA Veliki skup lekara, izviždan Lončar: Odgovaraćete za sve žrtve i nečinjenja! (VIDEO)

Ispred Vlade Srbije, u organizaciji Sindikata lekara i farmaceuta, održana je komemoracija lekarima, zdravstvenim radnicima i drugim građanima koji su preminuli od posledica koronavirusa. Tužan skup je počeo u 12.05 časova čitanjem imena 105 preminulih lekara tokom pandemije, i postavljeni su zahtevi kako bi se olakšao položaj porodica preminulih zdravstvenih radnika i uslovi rada u crvenoj zoni.

Gorica Đokić predsednica Glavnog odbora Sindikata pročitala je imena, kako oni beleže, 105 preminulih lekara. Pred zgradom Vlade u Nemanjinoj su i porodice stradalih medicinskih sestara, koje su takođe na ovom skupu.

Održan je minut ćutanja svim žrtvama pandemije, nakon čega se začuo gromki aplauz umrlim zdravstvenim radnicima.

- Osećamo odgovornost što ste došli, prema svima građanskim i nevladinim organozacijama, javnim ličnostima u ovome šta radimo. A radimo na tome da se nijedno ime ne zaboravi i da nijedna žrtva ne bude uzaludna, a da oni koji su odgovorni što imamo toliki broj preminulih građana Srbije, a potom i zdravstvenih radnika za sva loša činjenja ili nečinjenja tokom epidemije, snose posledice - rekao je predsednik Sindikata dr Rade Panić, koji je pročitao pismo podrške bratskog sindikata iz Crne Gore s potpisom dr Milene Popović Samardžić.

- Već četiri godine Sindikat traži smenu ministra zdravlja s tim nezgodnim nadimkom - dodao je Panić, dok je saopštavao zahteve ministarstvu, tokom čega je Zlatibor Lončar izviždan!

Pročitani su i zahtevi koji bi trebalo da unaprede položaj porodica preminulih lekara, pre svega da se dodele nacionalna priznanja umrlim medicinarima, ali i bolje uslove za rad onima koji nastavljaju borbu protiv korone u crvenim zonama.

- Tako mi moje diplome doktora medicine i specijaliste anesteziologa i ovog krsta koji sam stavio, dok dišem oni koji su odgovorni za bespotrebnu smrt građana Srbije i zdravstvenih radnika, neće imati mira, to vam obećavam! I na kraju, ne mogu da ne vidim ovaj natpis "Ko sme, taj može.." vojvode Živojina Mišića, da mi kao njegovi naslednici i njegova krv, obećamo da oni koji su nas doveli u ovo stanje, tako više neće moći da rade - poručio je dr Panić, pre nego su okupljeni upalili sveće i položili cveće žrtvama korone.

"Došla sam da odam poštovanje preminulim kolegama"

- Ja sam Milja Milenković-Gajić, specijalista preventivne dečije stomatologije u penziji. Danas sam došla da odam poštu svojim preminulim kolegama. 105 ljudi je umrlo na prvoj liniji fronta, boreći se za živote naših građana - rekla je za Direktno.rs dr penzionisana doktorka.

Ona je dodala da niko iz njene porodice nije preminuo od posledica koronavirusa, ali da je došla na protest kako bi iskazala svoje poštovanje preminulim kolegama.

Pulmolog Dejan Žujović, osnivač pokreta "Za sve moje ljude" prethodno je najavio da će se sa svojim pristalicama i simpatizerima u 11.50 časova okupiti na platou Trga Slavija, odakle će pridružio kolegamaa i građanima ispred Vlade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati