Društvo i ekonomija

V. T.

21. 01. 2021. 09:55 1

Reporteri bez granica: Vlast da zaštiti novinare u Srbiji!

Najnoviji napadi i pretnje novinarkama ugrožavaju slobodu medija u Srbiji. Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković mora da obezbedi brzu reakciju vlasti i poštovanje nedavne naredbe Javnog tužilaštva kako bi novinari bili zaštićeni, pišu Reporteri bez granica (RSF).

Kako piše RSF, istraživačka novinarka Brankica Stanković iz Insajdera dobila je više pretnji smrću na društvenim mrežama nakon što je podelila vest o učitelju glume koji je uhapšen zbog tvrdnji o silovanju.

Dok je izveštavala sa sudskih saslušanja o čoveku koji je optužen za organizovani kriminal, novinarki N1 Jeleni Zorić verbalno je pretio njegov advokat, i to dva puta. Na ulaznim vratima njenog stana ostavljena je i preteća poruka "Nećeš pobeći".

Njena koleginica sa N1 Nataša Kovačev bila je meta diskreditujuće kampanje u kojoj se pojavila njena lažna slika i izjava koja se širila društvenim mrežama. Ovo se desilo nakon što je pokušala da izveštava sa liturgije Srpske pravoslavne crkve, što joj nisu dozvolili.

Darija Ranković, urednica lokalnog medija Kolubarske u Valjevu optužena je u anonimnom članku da radi "protiv građana". Prostorije portala su vandalizovane prošle godine, a urednica ne prestaje da bude meta već tri godine.

Da podsetimo, i redakciji Direktno su u aprilu prošle godine, nakon linča režimskih tabloida, upućene pretnje smrću. Nadležni povodom ovoga ništa nisu preduzeli, a slučaj je do danas nerazjašnjen.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati