Društvo i ekonomija

M. T.

19. 01. 2021. 19:29 9

VELIKE PROMENE U MUP: Oterani Dragan Kecman se vraća, kao NAČELNIK UKP

Dragan Kecman vraća se u beogradsku policiju, i to na mesto načelnika Uprave kriminalističke pozicije sa koga je u junu 2016. smenio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, saznaje Direktno.rs!

Povratkom Veselina Milića na poziciju prvog čoveka Policijske uprave za grad Beograd, upravo je Kecman najčešće pominjan kao mogući načelnik UKP-a, verovatno jedne od najznačajnijih uprava u MUP-u, jer se većina krivičnih dela u Srbiji zabeleži upravo na teritoriji prestonice. 

Kecman je na čelu beogradske UKP-a bio od početka 2015. do juna 2016. godine kada je smenjen rešenjem tada ministra u tehničkoj Vladi Nebojše Stefanovića i poslat za savetnika u Direkciji policije, čiji prioritet je trebalo da budu istrage ubistava novinara, jer je upravo Kecman bio jedan od najzaslužnijih za rasvetljavanje ubistva Slavka Ćuruvije.  

Dan posle njegove smene, usledio je jedan do tada nezabeležen potez čelnika MUP-a, jer se Kecman usudio da javnosti, preko "Politike", uputi otvoreno pismo u kome je naveo da mu nisu jasni razlozi za njegovog razrešenja. Pojedini mediji Kecmanovu smenu su dovodili u vezu sa slučajem "Savamala", na šta je on u direktnom obraćanju javnosti naveo da je nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila, prve postizborne noći, insistirao i jedini ukazivao na potrebu da se izvrši uviđaj na licu mesta, postupi u skladu sa pravnim aktima, dodajući da o svemu tome postoji službena dokumentacija. 

- Da li sam odgovoran što je moj naslednik, meni nametnuti zamenik, mimo moje saglasnosti, a na osnovu direktive iz vrha MUP-a, vodio slučajeve umesto mene? Pitam se za šta je on danas nagrađen činom mog razrešenja? Za koje konkretrne uspehe? Za rijaliti istragu ubistva pevačice Jelene Marjanović? Za bahato preskakanje hijerarhije odsustvo timskog rada, amaterizam? Nije on ni iz najdublje senke i dobre zaleđine rešavao nerešene slučajeve i one novijeg datu ma i u prethodnih 20-tak godina" - napisao je u otvorenom pismu tada smenjeni načelnik Kecman.  

Kecman nije imenovao konkretno koji ljudi iz vrha MUP su njegovom zameniku (na tom mestu tada je bio Ratko Kostić, koji ga je nasledio na mestu prvog čoveka beogradske kriminalističke policije, prim.a.) davali instrukcije - da li ministar Stefanović, tada moćna sekretarka UKP MUP-a Dijana Hrkalović ili neko treći. 

U otvorenom pismu Kecman, koji je bio i prvi čovek tima za istraživanje ubistava novinara, izrazio sumnju da "nekome izgleda smeta što je istraga na korak od rešenja ubistva novinara Milana Pantića.

Interesantno je tadašnji v.d, a sadašnji direktor policije Vladimir Rebić, ovaj "šut u vis" pokušao da "opravda" upravo time da Kecman obavljajući dve odgovorne funkcije "nije mogao da pruži maksimalni dopinos na obe pozicije" i da će "moći da se posveti istragama ubistava novinara". Posle Rebića oglasio se i ministar Stefanović navodeći da je "Kecman smenjen jer je loše obavljao posao". 

Pre prvog postavljenja na mesto načelnika beogradske kriminalističke policije, Kecman je bio veoma cenjen među pripadnicima "sedme sile" jer je 16 godina istraživao ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", usmrćenog na Uskrs, 11. aprila 1999. u centru Beograda. Upravo je Kecman našao neke od ključnih dokaza i napisao krivičnu prijavu protiv okrivljenih pripadnika DB-a.

Svedočeći na suđenju rekao je da je "Ćuruvija smatran državnim neprijateljem broj 1" i da je praćen do par sekundi pre likvidacije. Pred Specijalnim sudom izjavio je i da je u Ćuruvijinom dosijeu, u naredbi za njegovo praćenje video da je tamo bilo navedeno da u svojim javnim kritikama i aktivnostima ugrožava porodicu Milošević-Marković i urušava vlast. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati