Društvo i ekonomija

Direktno.rs

31. 12. 2020. 08:06 3

Pretnje Jeleni Zorić dokaz da je novinarstvo jedan od najugroženijih poslova

Pretnje reporterki N1 Jeleni Zorić ispred Specijalnog suda u Beogradu zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica, poslednje su upozorenje da je bavljenje novinarstvom u Srbiji na profesionalan način jedan od najugroženijih poslova. Naročito ako ga obavljate kao Jelena Zorić koja je dokazala da i svoju bezbednost i život rizikuje u vanrednim okolnostima nezaboravnih izveštavanja, zbog čega je ove godine i najnagrađivanija novinarka u Srbiji, iako je Zorićeva najprepoznatljivija po izveštavanju o kriminalu i korupciji - kaže se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Da stvar bude gora, pretnje joj je čak dva dana zaredom upućivao Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije, optuženog za proizvodnju marihuane i skanka na imanju Jovanjica, koja se povezuje sa poznatim imenima najviših državnih funkcionera, ali i prvim bratom Srbije Andrejem Vučićem. Rečju, pretnje su joj upućene iz miljea bliskog režimu i ministara koji su boravili u Jovanjici.

Stranka slobode i pravde zahteva sankcionisanje advokata Bojića od strane Advokatske komore Srbije, ali i da se momentalno pristupi izmeni Krivičnog zakonika koja bi napad na novinara dok obavlja posao tretirala kao napad na službeno lice.
U zemlji u kojoj su novinari hapšeni, prebijani i ubijani, ovo je urgentna situacija. Svako odlaganje je direktan dokaz da iza ovih napada stoji režim i da novinare u Srbiji više ne deli samo na svoje i "opozicione", već i na one koje štiti i one kojima preti - kaže se na kraju saopštenja SSP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati