Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 12. 2020. 17:33 26

Podrškom Đuki, Fila bacio 50 godina bavljenja pravom

Ali “doajen” Toma Fila ni posle 50 godina u advokaturi nije razumeo smisao pojma nezavisnog suda i podele vlasti. Problem je u prosveti, odnosno u (ne)znanju koje je davao Pravni fakultet. Važno je da ne misliš, ako to savladaš daleko ćeš dogurati. Fila je najbolji primer - napisao je na Tviteru Vladimir Gajić, advokat i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, komentarišući Filinu podršku predlogu Vladimira Đukanovića da članove Visokog saveta sudstva bira Skupština, a ne same sudije.

Ugledni beogradski advokat, Toma Fila, sada u redovima Socijalističke partije Srbije, podržao je Đukanovićev predlog i rekao da želi da s njim podeli odgovornost za takav stav.

- Izbor sudija mora da obavlja Skupština jer "sud sudi u ime naroda, a ne u ime Visokog saveta sudstva - rekao je Fila, koji je kritikovao stav Venecijanske komisije da desetoro ljudi bira sudije "jer nije sudska vlast od boga data".
Prethodno je poslanik Srpske napredne stranke, Vladimir Đukanović izjavio da se protivi da članove Visokog saveta sudstva biraju samo sudije, jer "pravosuđe ne može biti nezavisno od naroda, a veza sa narodom je preko Skupštine".

- Ako sudije same sebe biraju to bi bila "sudokratija, država u državi" i odvojenost od te grane vlasti i strane ambasade bi mogle da utiču na to - izjavio je Đukanović.
- S druge strane, čini se da kolegi Đukanoviću ne smeta samo diktatura. Ali dobro, za njega imam razumevanje, on ne krije da je pre svega vojnik partije - prokomentarisao je Vladimir Gajić.

Ovo je samo još jedan u nizu dokaza kako predstavnici vladajuće koalicije zamišljaju pojam nezavisnog sudstva. Posebno je zabrinjavajuće što takve ocene dolaze od ličnosti poput File, koji ima zavidnu advokatsku karijeru. Fila je zarad interesa Ivice Dačića da po svaku cenu ostane u koaliciji sa Vučićem, pogazio sve principe struke i bacio ih pod noge Vučiću.
Podsećamo, članom 4. Ustava Republike Srbije, uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, te da se odnos tri grane vlasti zasniva na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Istim članom određeno je da je sudska vlast nezavisna. Takođe, član 142. kaže da su sudovi samostalni i nezavisni u svom radu i da sude na osnovu Ustava, zakona i drugih opštih akata, a kada je to predviđeno zakonom, opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava i potvrđenih međunarodnih ugovora. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati