Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

16. 10. 2020. 14:18 2

Udruženje tužilaca upozorava na pritiske izvršne vlasti na izbore za DVT

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije saopštilo je svakodnevno dobija informacije o pokušajima uticanja na izbornu volju u postupku izbora za kandidate za članove Državnog veća tužilaca (DVT).

Prema navodima tog udruženja, državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio je javna tužilaštva i nekim starešinama saopštavao ko su "kandidati ministarstva" za članove Državnog veća tužilaca, sa preporukom da "prenesu" nižim tužiocima i njihovim zamenicima da bi za njih trebalo glasati.

- Takođe smo obavešteni da se u kampanju 'preporučivanja' za koga bi trebalo glasati, uključila i republička javna tužiteljka i preko pojedinih javnih tužilaca uputila zahtev da se glasa za iste one kandidate koje je preporučio državni sekretar - dodaje Udruženje tužilaca.


To udruženje navelo je da je o pritisku na birače obavestilo Izbornu komisiju, i takođe ukazalo i da kratki rokovi mogu dovesti u pitanje legitimitet izbora, jer onemogućavaju fer izborne uslove i jednakost kandidata, pogotovu na nivou viših i osnovnih javnih tužilaštava.

- Za predstavljanje programa kandidata je predviđeno tek nešto više od dve nedelje, od momenta utvrđivanja konačne liste kandidata, pa na primer kandidat iz osnovnog tužilaštva treba da za 19 dana predstavi svoj program kolegijumima u 58 mesta a kanidat Višeg javnog tužilaštva u 25 mesta na teritoriji Srbije - navedeno je u saopštenju.
Po navodima udruženja, kratak rok za predstavljanje "za takozvane kandidate ministarstva neće biti problem jer kampanju za njih sprovodi izvršna vlast".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati