Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

29. 09. 2020. 17:13 2

BIRN: Dahlanov saradnik postao vlasnik vile u Beogradu

Blizak saradnik Mohameda Dahlana, palestinskog političara i posrednika u kontroverznim poslovima Srbije i Emirata, postao je vlasnik vile u diplomatskom delu Beograda koju je Dahlan nekada iznajmljivao, otkriva BIRN.

Luksuzna državna vila u Diplomatskoj koloniji u Beogradu koju je ranije iznajmljivao Mohamed Dahlan, specijalni savetnik šeika Mohameda bin Zajeda, sada je u vlasništvu Dahlanovog saradnika Adhama Abomadalale. Abomadalala je trenutno zamenik šefa palestinske ambasade u Beogradu i bivši ambasador Palestine u Crnoj Gori.

Vilu u kojoj je živeo i Boris Tadić dok je bio predsednik, država je u novembru 2017. za milion i po evra prodala tek formiranoj kompaniji Devilla, koja je u vlasništvu Dejana Brankovića, vlasnika poznate građevinske firme Energogroup.

Manje od godinu dana kasnije, u septembru 2018, Devilla prodaje nekretninu Dahlanovom saradniku Adamu Abomadalali, otkriva BIRN. Prema Ugovoru o zakupu koji je država prethodno potpisala sa Dahlanom, zakup je trebalo da traje do 2022, čime bi Srbija zaradila oko 380.000 evra.

Vlada nije odgovorila na pitanje da li se zbog prodaje vile odrekla dela prihoda.

U Republičkoj direkciji za imovinu BIRN-u je rečeno da je upravo Vlada donela odluku o oglašavanju prodaje vile.

- Prodaja je rezultirala budžetskim prihodom od 1.584.474,72 evra - navodi se u odgovoru Direkcije.

Abomadalala je potvrdio da je kupio vilu 27. septembra 2018. godine.

- Kupio sam je na svoje ime kako bih bio potpuno transparentan. Nije kupljena za treće lice, niti u ime trećeg lica - rekao je Abomadalala.

Mohamed Dahlan i Dejan Branković, vlasnik firme koja je prvobitno kupila vilu od države, nisu odgovorili na pitanja u vezi sa prodajom i međusobnim odnosima.

Ključni igrač Emirata za Balkan

Kao njegov specijalni savetnik, Mohamed Dahlan ima naklonost Mohameda bin Zajeda, prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je za mnoge najmoćniji čovek u arapskom svetu.

Međutim, nema naklonost Turske. Ankara smatra da je Dahlan bio umešan u neuspeli puč 2016. godine i nudi novčanu nagradu za njegovo hapšenje u iznosu od 1.100.000 evra. Turske vlasti su od Interpola zatražile i da ga uhapse, što je Interpol na kraju odbio, navodeći da Ankara traži Dahlana iz političkih razloga.

Dahlana, koji je bio šef bezbednosti Palestinske narodne samouprave, mnogi su videli i kao naslednika Jasera Arafata. Nakon što je izgubio od sadašnjeg predsednika Palestine, Mahmuda Abasa, izbačen je 2011. iz stranke Fatah, najveće frakcije Palestinske oslobodilačke organizacije, a potom je optužen i za korupciju.

U martu 2014. Dahlan je osuđen na dve godine zatvora, ali se on u to vreme već nekoliko godina nalazio u Emiratima. Dahlan je na Balkanu prisutan već više od deceniju.

U 2010. godini Dahlan i njegova žena dobili su crnogorsko državljanstvo na osnovu "državnog interesa", što je najbrži i najdiskretniji put do državljanstva za strance za koje se smatra da mogu biti značajni za zemlju.

Zvanični dokumenti do kojih je došao BIRN pokazuju da se ovo desilo na predlog Mila Đukanovića, koji ga je u parlamentu nazvao "prijateljem". Đukanović je napisao da je Dahlan zaslužan za dolazak kraljevske porodice u Crnu Goru, kao i za uspostavljene dobre odnose koji su rezultirali značajnim investicijama.

Nakon toga, Dahlanova pažnja se preusmerila na Srbiju.

Dahlan je pomogao da se uspostave nove diplomatske i ekonomske veze između šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana, i vlade koju je vodila Srpska napredna stranka.

Pod naprednjacima i njihovim liderom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Srbija je sa Emiratima sklopila niz investicionih ugovora u oblastima od poljoprivrede, preko vojne opreme do nekretnina.

Mnogi sporazumi između Srbije i Emirata su zbog netransparentnosti i upitne koristi za Srbiju naišli na kritike organizacija civilnog društva i opozicionih političara.

Među njima je i osnivanje nove nacionalne avio-kompanije: Etihad Airways je 2013. kupio 49 odsto JAT-a, međutim, nova kompanija Er Srbija se, uprkos skupom rebrendiranju i proširenju linija, i dalje oslanja na značajne subvencije iz državne kase.

Najviše kritika, pak, izazvao je projekat Beograd na vodi. Dahlanu, njegovoj supruzi i deci, nećaku i petorici najbližih političkih saradnika, Srbija je dodelila državljanstvo u periodu između februara 2013. i juna 2014. godine, o čemu je pisao BIRN.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati