Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

24. 09. 2020. 13:51 8

"Prisluškuje li Telekom danas građane i kako monter od 73 godine još radi"?

Predstavnici Udružene opozicije Srbije pozvali su predstavnike Telekoma, vlade i državnog revizora da odgovore na navode o spornim akvizicijama, koje je, kako navode iz UOS, sprovelo to preduzeće. Na konferenciji za novinare UOS ispred Telekoma Srbije, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da "neki očigledno imaju interes da se zaboravi najveća pljačka u istoriji jednog državnog preduzeća, sprovedena upravo nad Telekomom".

 

On je podsetio da je pozvao državno tužilaštvo, državnog revizora i ministarstva da reaguju na dešavanje u Telekomu, ali da niko nije nista preduzeo.

- Nastavili su sa velikim projektom pljačke Telekoma. Pre mesec i po dana podneo sam krivičnu prijavu, nema reakcije, tamo je napisano sve što se dešavalo prilkom kupovine manjih kablovskih operatera.. za deset meseci je preko 500 miliona evra izvučeno iz Telekoma, a pre toga se Telekom zadužio, uzeo kredite - ponovio je Aleksić.

On je rekao da je neverovatno da tužilaštvo ne reaguje na te navode.

 

- Pozivam tužiteljku Zagorku Dolovac da se probudi iz zimskog sna i da shvati da je njena obaveza da štiti interese građane Srbije, da se pozabavi ovim kriminalom, jer ako se na pozabavi ona danas, pozabaviće se neko drugi, a tada i njome… ona će biti saučesnik jer je ćutala na sve na šta smo ukazivali - kazao je.

Pokazavši ponovo šemu o tome kako se zadužilo to preduzeće u prethodnih nekoliko godina spornim akvizicijama, tj kupovinom manjih operatera koja su preplaćivana i do 19 puta, on je postavio pitanje rukovodstvu Telekoma, ali i sindikatu Telekoma.

- Postavlajm pitanje Miroslavu Joksimoviću iz sindikata, koji je i član nadzornog odbora, kojeg pitam da li je glasao da se ove firme kupe po ceni 19 puta višoj, u čije ime je podigao prst, ili zašto se nije pobunio i upozorio radnike na pljačku koja se sprovodi - rekao je.

Aleksić je upitao revizora da odgovori zašto nije vršena revizija "spornih akvizicija" kojom je kupljen veliki broj malih kablovskih operatera, kao i zašto se ne oglasi po pitanju broja korisnika Kopernikusa.

- U izveštaju Ratela navedeno je da je Kopernikus u trenutku akvizicije od strane Telekoma imao 50.000 korisnika, rukovodstvo Telekoma je sve vreme baratalo sa informacijom da Kopernikus ima 150.000 korisnika, tri puta više, da bi mu se veštački podigla cena - radi se o ozbiljnom organizovanom kriminalu, koji sporvodi država, gde je umešana i vlada, i resorno ministarstvo, revizor, rukovodstvo Telekoma i privatne firme koje su svoja preduzeća uspela da uvale Telekomu - istakao je on.

 

On je pozvao i radnike Telekoma da podignu glas i traže odgovor od rukovodstva ko je doneo odluku da se tako "potroši pola milijarde evra, na osnovu čega je rukodovstvo to uradilo, šta je radio sindikat".

- Nema više ćutnje, tražimo odgovore od Telekoma, revizora i vlade - kazao je.

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić uputila je pitanja za rukovodstvo tog preduzeća i njegov sindikat, podsećajući da je Telekom firma koja pripada svim građanima.

- Ako Telekom zaista uspešno posluje zašto se zadužuju i zašto uzimaju kredite? Da li je istina da Telekom već nekoliko meseci podizvođačima ne isplaćuje nadoknade? - upitala je.

Ona je navela i da je od zaposlenih dobila informacije da je u tom preduzeću i dalje zaposlen monter Zoran Baćanović, koji ima 73 godine, navodeći da je u slučaju afere prisluškivanja u vreme Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića taj radnik svedočio pred anketnim odborom.

- Tada je tvrdio da Telekom nema mogućnosti da vrši prisluškivanja.. pitam da li danas Telekom ima mogućnosti da špijunira i zaposlene i građane.. u Telekomu ima 3.000 montera, da li se Baćanović bavi i dalje prisluškivanjem radnika i građana jer po saznanjima koje smo dobili od zaposlenih on ima upravo te ingrencije - navela je Rakić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati