"Za žaljenje je što bezbednu vakcinu nije tražila vlast nego opozicija" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 09. 2020. 09:33 3

"Za žaljenje je što bezbednu vakcinu nije tražila vlast nego opozicija"

Evropska komisija odgovorila je na zahtev Udružene opozicije Srbije po pitanju pristupa srpskog stanovništva bezbednoj vakcini protiv COVID-19.  Za žaljenje je činjenica da je ovaj dopis ka EU i nameru da građani Srbije budu vakcinisani na isti način kao i ljudi u ostatku Evrope inicirala opozicija, a ne vlast - navodi se u saopštenju Udružene opozicije Srbije (UOPS).

Iz dopisa je jasno vidljivo da Srbija nije deo programa COVAX Facility (Globalni pristup kovid-19 vakcini), kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU. Program za cilj ima da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni. Deo ovog programa, na zahtev njihovih vlada su zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno kraljevstvo. Srbija nije deo ovog programa jer se naša Vlada nije prijavila - konstatuje Udružena opozicija.

Vlada nije aplicirala za bezbednu vakcinu


- Imajući u vidu činjenicu da smo se prvo vezali, pa odustali od ispitivanja na našim građanima vakcine koju bi trebalo da proizvodi Kina, kao i da nismo aplicirali za program u kome su druge evropske zemlje koje nisu članice EU, postoji ozbiljan rizik da ostanemo van okvira za nabavku bezbedne, vremenski prioritetne i ekonomski dostupne vakcine. Ovo potvrđuje naše ranije tvrdnje o neodgovornom odnosu režima prema zdravlju građana Srbije, kada je u pitanju zaštita od COVID-19 - dodaje se u saopštenju.

Udružena opozicija Srbije zahteva od Vlade Republike Srbije da se u najkraćem mogućem roku obrati međunarodnim organizacijama, pre svega institucijama Evropske unije i obezbedi mogućnost da naši građani dobiju vakcine koje će biti dostupne građanima zemalja članica EU.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Intermeco

Anketa

Šta je za vas Goran Vesić?

Rezultati