Društvo i ekonomija

M. Živković

16. 09. 2020. 11:30 18

"OBIJANJE STANOVA, RAČUNI, PENALI..." Srpkinja, vlasnica nekretnine u Grčkoj zatečena

Zbog pandemije koronavirusa Grčka ne dozvoljava ulazak srpskim turistima, niti generalno državljanima Srbije. Ali, šta je sa nama koji smo srpski državljani, a imamo nekretnine u Grčkoj? O nama očigledno nisu razmišljali, niti imaju razumevanja za naše probleme: plaćanje struje, komunalija, probleme sa krađom i obijanjem stanova i ostalo - navela je za Direktno.rs Maja Dušanić, jedna od Srpkinja koja ima nekretninu u Solunu, ali zbog zabrane ulaska u Grčku, godinu dana nije posetila svoj stan. Ovakav problem ima još hiljade Srba.

Naša sagovornica objasnila je da već godinama unazad Grci omogućuju državljanima drugih zemalja koje nisu u Evropskoj uniji, da kupe nekretnine po svim propisima koji važe za državljane Grčke. Do sada je to funkcionisalo besprekorno i nikakve smetnje nisu imali, ali ozbiljni problemi nastali su sa pojavom korone, kada je Grčka zatvorila granice za Srbe, pa samim tim i za one koji imaju kuće ili stanove u toj zemlji. Grčka je na svakih 15 dana produžavala zabranu ulaska u tu zemlju, a prema najnovijoj odluci, granice će biti zatvorene barem do 30. septembra.

- Mnogi moraju da plaćaju račune za stan i struju kao da su tamo. Nisu uradili reprogramiranje naših dugovanja, niti ih to zanima. Neki mogu da plate elektronski ili preko Vestern Juniona, ali znate li koliku proviziju uzimaju? Ja ću uredno da platim porez čak i po znatno većoj ceni, a šta ćemo sa tim što mi nije omogućeno da koristim nekretninu. U obavezi ste sve da platite što dugujete i sve na vreme, kako ne biste trpeli posledice, odnosno penale. Niko nije izašao da kaže kako i na koji način da im platimo. Smatram da smo obespravljeni i da to nije u redu.

- Samo na severu, u mestu Perea koje broji oko 10.000 stanovnika, oko 3.000 nekretnina je u vlasništvu državljana Srbije. Grčka je donela odluku koja nam je u tom momentu zbog broja zaraženih delovala smisleno imajući u vidu broj zaraženih. Međutim, sve vreme su se pominjali turisti. Nigde do sada nije bilo reči o nama, vlasnicima nekretnina. Omogućeno je diplomatama, putnicima u tranzitu, studentima, državljanima EU, sezonskim radnicima koji rade isključivo na plantažama, ali nas niko nije pomenuo. Kada su prava o imovini u pitanju, trebalo bi da imamo ista prava kao Grci. Uskraćeni smo za korišćenje sopstvene nekretnine - ogorčena je Maja Dušanić, Srpkinja koja ima stan u Solunu.

Za razliku od ostalih Srba koji imaju ovaj problem, ona je donekle imala sreće, jer je prethodnih godinu dana imala stanara koji joj je plaćao kiriju, a samim tim i vodio računa o stanu. Problem je, međutim, nastao prilikom njegovog iseljenja kada je Maja trebalo da plati priključak, kako bi se struja ponovo vodila na nju, a nije bila u mogućnosti da ode u tu zemlju.

- U jednom momentu imala sam stanara Grka, studenta. Struja se za to vreme vodila na njega, jer prema grčkom zakonu kada stanar počne da živi u vašem stanu, na njegovo ime se vodi struja i on plaća troškove. Kada je izašao iz stana, on se odjavio. Ja sam morala da šaljem novac tamo, da bih se ponovo priključila, platila sam oko 80 evra taj priključak. Administracija im je jako loša, ali su rigorozni kad kasnite sa plaćanjem poreza, pa u tom slučaju penali mogu da budu jako visoki.

Prema njenim rečima, veliki problem su krađe i obijanja stanova u kojima trenutno niko ne boravi.

- Dole takođe možete svašta da vidite, zastupljena je i narkomanija, naročito u Solunu. Veliki problem imaju sa tim. Imala sam sreće što mi je tokom godine stanar bio tu, pa niko nije obijao, ali sada ne znam šta se dešava dole i ne znam u kakvom mi je stanju stan. Jednostavno, tretiraju nas kao građane trećeg sveta. Po svim parametrima vidi se da mi i jesmo zemlja trećeg sveta, u svakom smislu - istakla je Dušanić.

Naša sagovornica, kao i većina drugih srpskih državljana pokušala je da reši problem preko institucija. Iz Ambasade Grčke u Srbiji nisu dobili nikakav odgovor, dok im je ambasador Srbije u Grčkoj rekao da pokušaju da naprave udruženje, kako bi imali status pravnog lica, a institucije su u tom slučaju dužne da odgovore.

Formirali su udruženje "Naš drugi dom" i podneli zahtev APR-u za osnivanje. Za sada, međutim, rešenje njihovog problema nije ni na vidiku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati