"Direktor EPS-a napao izveštaj koji je lično potpisao" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 09. 2020. 22:52 1

"Direktor EPS-a napao izveštaj koji je lično potpisao"

Potpredsednik Socijaldemokratske stranke, prof. dr Goran Radosavljević, izdao je saopštenje za javnost, povodom reakcije direktora EPS, Milorada Grčića, na konferenciju za medije koju je SDS održao danas na temu uništavanja i kriminalizacije ovog javnog preduzeća.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Nakon konferencije za novinare koju smo danas na temu uništavanja i kriminalizacije EPS-a održali predsednik Socijaldemorkatske stranke Boris Tadić i ja, reakcija direktora EPS-a Milorada Grčića je u najmanju ruku iznenađujuća. Dakle, mi danas nismo napali EPS, već ga upravo branili, pozivajući se na katastrofalne rezultate ovog preduzeća navedene i u zvaničnom izveštaju koji je lično potpisao direktor Grčić. U tom smislu, on bi trebalo da pozdravi naše današnje obraćanje. Umesto toga, on je svojom reakcijom pokazao da on zapravo ne štiti interese preduzeća na čijem je čelu, već naprednjačke oligarhije koja izvlači novac građana iz EPS-a.

Grčić je svojom reakcijom pokazao da za račun naprednjačkih tajkuna uništava EPS. Umesto da u skladu sa manirom ove vlasti, koja na svako pitanje odgovara napadom na bivšu vlast, Grčić priča o EPS-u u vreme Borisa Tadića, trebalo bi da govori o razlozima zbog kojih EPS u poslednje dve godine posluje sa ogromnim gubicima i činjenici da je od dobiti od 68 miliona evra došao na gubitak od 50 miliona evra prošle godine. Uostalom, u zvaničnom izveštaju o realizaciji godišnjeg programa poslovanja EPS-a za 2019, koji je javno dostupan na sajtu EPS-a, upozorava se na to da se finansijski rezultat pogoršava iz godine u godinu. Na strani 5. tog izveštaja se kao razlozi navode politika cena i neadekvatna visina naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije. To je izveštaj koji je lično Grčić potpisao i to je upravo ono na šta smo i mi danas upozorili. Polazeći od njegovog izveštaja u daljoj analizi došli smo do toga da je iz EPS-a izvučeno 200 miliona evra i još 140 miliona evra su građani platili kroz naknadu.

Grčić navodi i da je uredba i naknada o obnovljivim izvorima energije doneta 2010. godine, u vreme predsedničkog mandata Borisa Tadića. Upravo to smo i naveli na današnjoj konferenciji, samo što je Grčić zaboravio da pomene da smo uz to rekli i da je ta uredba doneta u skladu sa Kjoto sporazumom, a da je kasnija hiperprodukcija izgradnje kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije pokrenuta u skladu sa očiglednim tajkunsko - naprednjačkim sporazumima. Naime, broj povlašćenih proizvođača je od 2013. do 2019. godine povećan sa 71 na 283, a to je vreme Vučićeve, a ne Tadićeve vlasti. Uostalom, ako ta uredba nije dobra, ova vlast je imala 8 godina da je ukine. Umesto toga su očigledno ukinuli ograničenja za broj povlašćenih proizvođača i zloupotrebili ovu uredbu u svrhu bogaćenja SNS tajkuna. Da bi punili džepove svojim tajkunima EPS je razliku morao da nadoknađuje delom iz sopstvenog budžeta, a delom povećanjem cene struje, dakle direktno iz džepa građana. I ne samo da se izvlači novac iz EPS-a, već se kao i u slučaju Telekoma i drugih državnih preduzeća, onda taj novac koristi za finansiranje naprednjačke autokratije. Dakle, novcem građana finansiraju borbu protiv slobode tih istih građana.

Na taj način do sada je izvučeno 200 miliona evra iz EPS-a. Umesto da se prekida praksa koja uništava našeg energetskog giganta, oni razvijaju dalje strategije izvlačenja još veće količine novca. Očekujemo ove godine da će biti izvučeno još 130 miliona evra, a imamo i najavu da Vučićev kum Nikola Petrović planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh u vrednosti od 100 miliona evra. Podsećam i da je devet mini hidroelektrana u kojima je Petrović suvlasnik EPS-u u poslednje tri godine prodalo struju u vrednosti od 8,3 miliona evra. Nastavićemo da iznosimo istinu o poslovanju EPS-a i da ga na taj način branimo od SNS tajkuna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Intermeco

Anketa

Šta je za vas Goran Vesić?

Rezultati