Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 08. 2020. 16:54 10

Vučić: Hoćemo naše, Karlobag, Ogulin, Karlovac i Viroviticu

"Vidite da danas mnogi sa podsmehom kažu "gde su vam danas Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica, to nam ova nesrpska fukara, ovi mučenici i jadnici, što onima koji su ovu zemlju bombardovali skute i ruke im ljube", kazao je Aleksandar Vučić 23. januara 2000. godine na Otadžbinskom kongresu Srpske radikalne stanke.

Naime, sadašnji predsednik Republike Srbije je, pošto je iz SRS prešao u SNS, rekao kako nikada nije zagovarao Veliku Srbiju i nikada nije govorio da su granice srpskih zemlja na liniji Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica. Međutim, video-snimak dokazuje drugačije.

- Šta nam danas zameraju, zašto je ovo postao problem za mnoge u našoj zemlji? Vidite da danas mnogi sa podsmehom kažu "gde su vam danas Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica, to nam ova nesrpska fukara, ovi mučenici i jadnici, što onima koji su ovu zemlju bombardovali skute, ljube i ruke im ljube. Oni hoće da kažu "gde ste vi danas radikali u tim srpskim mestima", kao da nikada Srbi nisu držali ni Karlovac, kao da samo nekoliko kilometara od Karlobaga i Virovitice nismo bili, kao da i danas nema preko 20 posto Srba u Ogulinu, kao da to nisu srpska mesta - kazao je Vučić 2000. godine.

Aktuelni predsednik je tada pomenuo kako "hoćemo samo ono što je srpsko".

- Raduju se i sejire tome što su ustaše okupirale srpsku zemlju i hoće i nas srpske radikale da ubede da to nije srpsko, da smo mi govorili gluposti, da mi nismo znali šta je naše, a mi ni tada ni danas nismo hteli i nećemo ništa što je tuđe, hoćemo samo ono što je naše, srpsko, a to je jesu i taj Karlobag, i Ogulin, i Karlovac, i Virovitica, i sve te srpske zemlje, i to moraju da znaju! I neka se oni stide, neka se ti Srbi, rođenjem Srbi samo, stide, koji sa podsmehom govore o tim srpskim mestima, o tim srpskim teritorijama - istakao je on.

Nekoliko godina kasnije, tačnije 2008, Vučić, tada zamenik Srpske napredne stranke, smatrao je da linija Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica "nije linija" te stranke jer je nerealna i neozbiljna.

- Sada možemo otvoreno da kažemo da to nije naša politika i da to nećemo da radimo, a naša politika je da budemo na strani srpskog naroda i da mu pomažemo koliko god možemo - rekao je Vučić te godine na koferenciji za novinare.

Vučić je 2008. takođe istakao da je besmisleno da neko kaže da Karlobag pripada Srbiji.

Povodom ove izjave, danas, na dan sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja", oglasio se i profesor Raša Karapanža.

- A mi se sa tugom sećamo... Ah, ta teška strana reč izvini... - napisao je na svom Tviter profilu profesor Raša Karapandža.

Prvi sukob oko velike Srbije

Javnosti manje poznato da je do strateškog razlaza oko Velike Srbije u vrhu SRS došlo i pre više od dve decenije.

Nikolić je 1996/97 godine, posle Dejtonskog sporazuma, predvodio frakciju u SRS koja je tražila da se iz novog partijskog programa izbriše odrednica o Velikoj Srbiji, a Aleksandar Vučić i da se promeni naziv istoimenog radikalskog glasila.

Tada je diskusiju presekao sam Šešelj, rekavši da većina, koju su Nikolić i Vučić obezbedili, može i to da izglasa, ali će on onda napustiti stranku.

Posle tog ultimatuma Nikolić i Vučić su reterirali, a ceo slučaj je zataškan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati