Društvo i ekonomija

[ Izvor: Raskrikavanje ]

13. 07. 2020. 22:25 1

TOP TRI lažne vesti o protestima

O protestima se ovih dana moglo čuti svašta - da iza protesta stoje vladika Girorgije i ruski špijuni, da su isključivo demonstranti ti koji su nasilni i napadaju policiju, a bilo je i unapred napisanih scenarija koji su žigosali demonstrante.

Raskrikavanje je stoga izdvojilo listu sa top tri lažne vesti o protestima.

1. Ko stoji iza protesta - od stranih špijuna do vladike Grigorija?

„Ruski špijuni podstrekuju haos u Srbiji”, „otkrio” je Alo u petak, dok sagovornici ovog tabloida tvrde da demostranti imaju cilj da „delegitimišu pokušaje Srbije da pod okriljem Zapada postignu kompromis o novom statusu Kosova”.

Kurir i Informer su za proteste okrivili dvojicu Izraelaca, a Informer još i navijače splitskih klubova Torcide i Hajduka jer su se na društvenim mrežama hvalili da „divljaju ispred Skupštine”. Večernje Novosti i Kurir okrivili su i „ekstremiste” iz Velike Britanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Tunisa, koje je BIA uhapsila jer su učestvovali u „nasilnim akcijama”. 

Kurur je za proteste okrivio i proruske desničare - antivakcinaše, protivnike 5G mreže i Srđana Noga, a Informer - Dragana Đilasa i ljude u njegovom okruženju. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao je da je vladika Grigorije „inspirator protesta”, što je vladika demantovao.

Neki od tabloida su čak kao organizatore protesta optužili novinare BIRN-a i KRIK-a.

2. B92 izveštava da je ponovo došlo do sukoba demonstranata sa policijom, iako demonstranti mirno sede

U četvrtak u vestima od ko 23 sata, voditeljka u studiju B92 saopštila je gledaocima da je „protest prerastao u nasilne demonstracije i sukobe sa policijom”, iako to nije bilo tačno. Kasnije se u program uključila reporterka ove televizije, reklavši da „većih incidenata nije bilo”.

Da je „scenario” koji je voditeljka u studiju pročitala - napisan unapred, svedoče fotografije i snimci sa protesta u četvrtak koji su, osim nekoliko manjih sukoba među demonstrantima, protekli u miru i bez ozbiljnih sukoba sa policijom.

3. Policija nenasilna, za nasilje krivi isključivo demonstranti

Proteste u Beogradu obeležio je i sukob između policije i demostranata, o čemu svedoče brojni video snimci sa protesta. Na njima se vidi kako policajci tuku i građane koji sede u parku ili protestuju u miru - tabloidi o ovom nasilju policije nisu napisali ni reč.

Tako su Informer, Srbija Danas i Republika pisali da „huligani bacaju suzavac na policiju”, da „bacaju topovske udare”, Kurir je objavio da „ekstremisti spremaju za nasilje horor”, te da će „paliti policajce”. Proteklih dana mnogi pišu i o policajcu koji se tokom protesta okliznuo na skupštinskim stepenicama i polomio obe noge.

Međutim, pojavili su se snimci na kojima nekoliko policajaca napada i tuče trojicu momaka dok sede u Pionirskom parku. Pojavio se i video na kome najmanje petnaest policajaca u prolazu šutira mladića koji već leži nasred ulice na Terazijama, nakon čega ga trojica policajca sklanjaju na trotoar pored i odlaze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati