Građani Srbije ne mogu u Nemačku i Francusku! | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

01. 07. 2020. 09:24 0

Građani Srbije ne mogu u Nemačku i Francusku!

Savet Evropske unije usvojio je preporuku da se od danas ukinu restrikcije na putovanje u EU za građane 15 zemlja, među kojima je i Srbija, ali je primena preporuke isključivo u nadležnosti država članica. Iz tog razloga, građani Srbije ne mogu da uđu u Nemačku, Francusku, ni Sloveniju.

Iako je preporuka usvojena na nivou Evropske unije, države članice nisu u obavezi da automatski otvore svoje granice za svaku od 15 država sa spiska. Da bi preporuka Evropske unije bila i primenjena, potrebno je da bude usvojena i sprovedena na nacionalnom nivou.

Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila je da do donošenja konačne odluke nemačke vlade ograničenja putovanja za građane Srbije još uvek važe.

Navedeno je da trenutno postoje ograničenja za sva putovanja koja nisu neophodna iz Srbije i trećih zemalja u Saveznu Republiku Nemačku, a da se radi na utvrđivanju novih pravila.

Srpski državljani koji poseduju "D-vizu" i prvi put žele da uđu u Nemačku, to još uvek ne mogu da učine.

Postoje izuzeci

Izuzeci važe za supružnike nemačkih/EU državljana prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku, roditelje maloletne dece koja poseduju nemačko državljanstvo prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku i medicinsko osoblje.

Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak u Nemačku će biti dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, navedeno je na sajtu Nemačke ambasade u Beogradu.

Ni Francuska još uvek nije odlučila da građanima Srbije dozvoli ulazak u zemlju.

Pre nego što se zaputite u neku od zemlja članica Evropske unije, obavezno proverite u ambasadama da li je preporuka Unije usvojena i na nacionalnom nivou, odnosno da li je građanima Srbije ulazak dozvoljen.

I pre nego što je preporuka usvojena, bilo je najavljeno da će putovanje građanima Srbije od 1. jula sigurno biti dozvoljeno u Grčku i Hrvatsku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Iščekivanje

Zoran Živković [06.07.2020.]


Video dana

Kako parkirati čamac

Anketa

Da li policija koristi prekomernu silu na protestima?

Rezultati